Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Двама американци и британец получиха Нобелова награда за химия

Свят

Двама американци и британец получиха Нобелова награда за химия

Снимка:

Тазгодишните лауреати са „овладели мощта на еволюцията“

Двама американци и британец получиха Нобеловата награда за химия за тази година. Тримата учени се вдъхновяват от принципите на Дарвиновата еволюция, за да променят свойствата на протеините с терапевтични и индустриални цели. Наградени са 62-годишната американка Франсис Арнолд, 73-годишният ѝ сънародник Джордж Смит и 67-годишният британец Грегъри Уинтър.

"Нобеловите лауреати за химия 2018-та поеха контрола над еволюцията и я използваха за най-голяма облага на човечеството. Ензимите, получени чрез насочена еволюция се използват за производство на всичко - от биогорива до медикаменти", пише в изявлението на Кралската шведска академия на науките. Методите им сега са широко развивани, за да промотират по-зелена химическа индустрия, за произвеждане на нови материали и устойчиви биогорива, за борба с болести и спасяване на животи.

Арнолд, която работи в Калифорнийския технологичен институт (Калтек) е провела първата пряка еволюция на ензими (протеини, които служат като катализатор), които сега се използват за производството на биогорива и лекарства. Тя е и петата жена, която получава Нобела за химия от учредяването на наградата през 1901-а след Мария Кюри, Ирен Жолио-Кюри,Дороти Крауфут Ходжкин и Ада Йонат.

Смит е развил метод, който позволява бактериофаги (вируси, които заразяват и унищожават бактерии) да бъдат използвани за развитието на нови протеини.

Сър Грегъри Уинтър е използвал същия подход, за да създава нови лекарства, сред които антитела, които могат да неутрализират токсини, да се борят с автоимунни заболявания и да лекуват рак с метастази.

Революцията, която предизвика насочената еволюция, е в началото си. По различни начини, тя носи и ще носи най-големи облаги за човечеството, пише на сайта на Нобеловите награди.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив