Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заплаши -напуска политиката, ако българите бъдат записани в конституцията на РСМ

Свят

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заплаши -напуска политиката, ако българите бъдат записани в конституцията на РСМ

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заплаши -напуска политиката, ако българите бъдат записани в конституцията на РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска управляващите в Република Северна Македония веднага след отпуските да свикат заседание на парламента по темата за конституционните промени. Ако над 80 депутати гласуват за промени в основния закон с цел в нея да бъдат записани и българите, той каза, че на следващия ден ще се оттегли завинаги от политиката. В противен случай обаче иска предсрочни парламентарни избори, предаде агенция МИА, цитирана в БТА.

Вярвам във всеки депутат от парламентарната група, водена от ВМРО-ДПМНЕ, че при тези обстоятелства няма да гласува за промяна на конституцията и ако стане нещо такова, ще напусна трайно политиката. Защото вярвам напълно във всички, каза той.

Мицкоски ще има днес срещи с коалиционните партньори за уточнения по въпроса за референдума и евентуалното заседание за конституционните промени. Имах срещи с четири от коалиционните партньори. Продължавам с консултациите, докато не се разберем с всички коалиционни партньори, после в рамките на партията, Изпълнителния комитет и т.н., и когато парламентът започне да функционира, ще излезем с окончателно становище за референдума, но мисля, че позицията е ясна, повторихме я няколко пъти, каза Мицкоски.

ВМРО-ДПМНЕ иска да бъде свикан референдум, на който гражданите да изразят мнението си по въпроса дали приемат вече подписания двустранен протокол с България.

Той беше подписан на 17 юли в София от министрите на външните работи на Северна Македония и България Буяр Османи и Теодора Генчовска. Освен промените в конституцията той предвижда напредък в решаването на историческите спорове и прекратяване на говора на омразата. Подобни мерки бяха заложени още в договора за добросъседство между двете страни от 2017 година.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети