Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лукашенко нареди на свои специалисти да осигурят електричество на АЕЦ Чернобил

Свят

Лукашенко нареди на свои специалисти да осигурят електричество на АЕЦ Чернобил

Лукашенко нареди на свои специалисти да осигурят електричество на АЕЦ Чернобил - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Беларус Александър Лукашенко инструктира беларуски специалисти да осигурят електрозахранването на АЕЦ Чернобил в Украйна, съобщава агенция БEЛТА.

Украйна заяви вчера, че има опасност от изтичане на радиация от Чернобил след спиране на електричеството. Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) заяви обаче, че охладителните басейни в Чернобилската АЕЦ са "достатъчни за ефективно отвеждане на топлината без необходимост от електрическо захранване". "В този случай МААЕ не вижда критично въздействие върху безопасността“, заяви МААЕ, отбелязва „Политико“.

Около 20 000 касети с отработено гориво се съхраняват в басейни за съхранение, които трябва да се охлаждат постоянно.

Повредите по два 750-киловолтови електропровода, нанесени при руските атаки срещу региона, доведоха до пълното изключване на електрозахранването на Чернобил и близкия град Славутич, които се намират в административния район на Киев, съобщиха украински представители.

От своя страна Русия обвини украинските сили, че са атакували електропроводи и подстанция, захранваща електроцентралата, посочва Ройтерс.

БЕЛТА информира, че Лукашенко е обсъдил положението в Чернобилската АЕЦ в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Лукашенко също така е разпоредил на министерство на отбраната армията на Беларус да предотврати всякаква атака срещу руските сили откъм тила, допълва беларуската агенция.

Русия използва Беларус като плацдарм за нахлуването си в Украйна на 24  февруари.  

Лукашенко е цитиран да казва на началниците на отбраната, че те трябва да предотвратят всеки опит - вероятно от украински сили - за прекъсване на руските линии за доставки и нанасяне на „удари по руснаците откъм тила“.

На заседанието с ръководството на министерство на отбраната Лукашенко прогнозира високо ниво на заплахи за военната сигурност на Беларус. "Събрахме се, за да обсъдим важни въпроси, свързани с осигуряването на военната сигурност на страната за в бъдеще. Ситуацията в региона и прогнозата за нейното развитие ясно показват, че в краткосрочен и средносрочен план заплахите за военната сигурност на страната ни ще бъдат на високо ниво на изостряне", предаде думите му БЕЛТА.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети