Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Македония на прага на НАТО: Благодарим на Борисов, че ни окуражи по този път

Свят

Македония на прага на НАТО: Благодарим на Борисов, че ни окуражи по този път

Македония на прага на НАТО: Благодарим на Борисов, че ни окуражи по този път - Tribune.bg
Снимка:

Страните в Алианса подписаха Протокола за присъединяване на Скопие

Всички 29 държави-членки подписаха Протокола за присъединяване на бъдещета Северна Македония към Алианса. Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел в присъствието на външния министър на Македония Никола Димитров. Той не пропусна да благодари на България за подкрепата към Скопие по евроатлантическия ѝ път.

„Това се случи благодарение на премиерите Зоран Зрев и Алексис Ципрас, които проправиха пътя към това историческо събитие и доказаха, че невъзможното е възможно. Искам да благодаря и на българския министър-председател Бойко Борисов, който също ни окуражи, първо чрез подписването на договор за Добросъседство, да продължим по този път“, заяви Димитров.

„НАТО осигурява сигурността на почти един милиард граждани в Европа и Северна Америка, а с присъединяването на Македония ще имаме 30 държави, ангажирани в осигуряване на взаимна защита. Присъединяването ви ще донесе повече стабилност на Западните Балкани. Това е добре за региона и за евроатлантическата сигурнос“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг .

Приемането на Македония в НАТО става възможно благодарение на решаването на дългогодишния спор с Гърция за името ѝ. Присъединителният процес обаче продължава и сега е в ръцете на останалите членове на НАТО. Всяка една държава от НАТО трябва да ратифицира Протокола. Чак след като всяка държава даде своето официално съгласие, Македония ще стане член на НАТО.

Очаква се това да се случи през декември месец на срещата на върха на Алианса в Лондон, когато ще се отбележи и 70-годишнината от създаването му.

Подписване на Протокола за присъединяване на Македония в НАТО Подписване на Протокола за присъединяване на Македония в НАТО

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема