Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Македонският парламент каза „да“ на бъдещи поправки в Конституцията

Свят

Македонският парламент каза „да“ на бъдещи поправки в Конституцията

Македонският парламент каза да на бъдещи поправки в Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите дадоха „зелена светлина“ на процедурата буквално с 1 глас

Македония направи крачка в посока конституционни изменения и промяна на името на Северна Македония. Парламентът в Скопие прие с необходимото 2/3 мнозинство да бъде сложено начало на нужната процедура за промяна с основния закон.

До това се стига с 80 гласа „за“ и 39 – против. Глас по-малко в подкрепа на поправките щеше да бъде фатален за изхода от гласуването. До вота се стигна по тъмно и след повече от 10 часа забавяне.

8 от гласовете в полза на измененията дойдоха от опозицията. ВМРО-ДПМНЕ изключи от редиците си тези депутати и изрази разочарование от действията им.

Пред конституционните поправки предстои дълга процедура и още поне 3 гласувания.

Днес е исторически ден за Македония. Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите мечти и визията ни за по-добър живот ще станат реалност. Ще влезем в двете най-мощни организации в света - като пълноправен член, като независима и горда страна. С това историческо решение нашето присъединяване към НАТО, което вече е в ход, ще продължи с по-бързи темпове и с ясен изход, а следващата година вече ще започне процесът по влизане в ЕС. Това е исторически момент!“, заяви македонският премиер Зоран Заев.

Македонският премиер специално благодари и на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки натиска от страна на партията, гласуваха "за" промените.

Лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че от формацията са изключени депутатите, гласували "за". "Днес в Република Македония се случи тъжен ден! Черен петък! Най-черният петък в демокрацията на съвременна независима Република Македония. Волята на мнозинството от гражданите, потвърдена на референдум, че са против договора в Гърция, беше погазена от 2/3 от депутатите в събранието, но и от 8 депутати от опозицията, които тръгнаха против волята на гражданите”, каза той.Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати