Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Манфред Вебер беше избран за председател на ЕНП

Свят

Манфред Вебер беше избран за председател на ЕНП

Манфред Вебер беше избран за председател на ЕНП - Tribune.bg

Манфред Вебер беше избран с голямо мнозинство за председател на Европейската народна партия по време на 27-я конгрес на партията, който се провежда в Ротердам, Нидерландия.

Като единствен кандидат той наследи на поста Доналд Туск, който през юли миналата година обяви, че се оттегля от председателсткото място след като стана лидер на либералната „Гражданска платформа“ в Полша. На конгреса присъства председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

По време на висшия форум,  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия членува в ЕНП, упрекна  управлямащите за ситуацитая с бежанците у нас и припомни, че партията му е била инициатор за оказване на военна помощ за Украйна:

„Осъждайки руската агресия, нашата партия внесе в българския парламент проект да предоставим въоръжение на Украйна. Саомо че управляващата коалиция, а една от партията ги нарече приятелска държава, не се съгласиха да предоставим това въоръжение. Сега чувам, че имаме какви ли не предложения, но важното не го свършихме. Отношението към мигрантите в България в момента -  не искам да ви казвам какво е - ще го видите в социалните мрежи“.

По време на конгреса в Ротердам Борисов проведе срещи с Мафред Вебер и с председателя на Европпарламента Роберта Мецола.  

„Манфред Вебер беше избран за президент на Европейската народна партия. Подкрепих кандидатурата му с вота си, защото в тези турбулентни времена Европа се нуждае от опитни политици, които имат силния глас и авторитета да отстояват ценностите на ЕС и демократичните принципи, да градят мостове, за да преодоляваме разделителните линии и кризите.“ Това написа евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той подчерта, че като  председател на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер се ползва с голямо доверие и изборът на конгреса в Ротердам днес категорично го потвърди.  


Топ новини

виж още
Актуална тема