Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Молдова разследва Васил Божков и тамошната „Национална лотария“

Свят

Молдова разследва Васил Божков и тамошната „Национална лотария“

Снимка:

Главната прокуратура в Молдова е започнала разследване срещу монополизацията на лотарийния бизнес в страната, съобщават молдовски сайтове, цитирани от „24 часа“.

Разследването е срещу създаването през 2016 г. на условия, включително и лобистко законодателство и лицензии в полза на компаниите, свързани с Васил Божков, които монополизирали местния пазар.

„Национална лотария“ на Васил Божков в Молдова още през първата година отчита приходи в размер 500 млн. молдавски леи (около 50 млн. лева) – огромна сума за страна с 2.5 милиона население.

Миналата година данъчните служби на Молдова са започнали разследване срещу фирмата „Национална лотария“.

Днес главният прокурор на страната Александр Стояногло е дал брифинг, на който е съобщил, че е образувано дело за монополизация на бизнеса с лотарийни игри. Прокурорите проверявали действия, чрез които били нанесени щети на бюджета и съмнителни схеми.

Той разказал, че според договор между държавата и частните дружества държавата трябвало да получава 75% от приходите, а частният партньор — 25%.

В действителност обаче държавата получавала 11,4% от приходите, а частният партньор - 89,6%.

От октомври 2018 до май 2019 г. в Молдова били продадени лотарийни билети на 325,98 млн. леи. От тях 39,5 млн. леи получила „Националната лотария на Молдова“, а частният партньор около 81,5 млн. леи, пресметнал Стояногло.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още