Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Официално – Вебер ще бъде кандидатът на ЕНП за председател на ЕК (ОБНОВЕНА)

Свят

Официално – Вебер ще бъде кандидатът на ЕНП за председател на ЕК (ОБНОВЕНА)

Снимка:

Вебер беше и номинцията, подкрепена от България

 

С 492 гласа Европейската народна партия избра за свой водещ кандидат за председател на следващата ЕК Манфред Вебер. Това се случи на двудневен конгрес, който се провежда вчера и днес в Хелзинки.

Единственият му опонент за поста беше Александър Стуб.

Вебер беше и кандидатът, зад който стоеше българската управляваща партия ГЕРБ.

Кой е Манфред Вебер?

Един от най-влиятелните хора в Европа, 46-годишният германец е инженер по образование. Родом от Бавария, Вебер расте в йерархията на ЕНП през годините и към момента е председател на групата в Европейския парламент.

В голямата политика влиза изключително млад – още на 29 г.

Вътре в Германия Вебер е част от партията на христиансоциалистите – коалиционните партньори на Меркел, предвождани от вътрешния министър Зеехофер.

Номинацията за кандидат за председател на ЕК е връх в кариерата на германеца до момента.

Кандидатът, подкрепян от България - „Управлението на ГЕРБ в България е много силно. Точно затова се радвам, че ме подкрепиха“, казва Вебер

„Манфред Вебер е доказан политик с над 16-годишен опит на европейската сцена, уважаван от всички държави - членки и от всички делегации, независимо от кои политически семейства са. Манфред Вебер е голям приятел на България и е съвсем естествено да подкрепим него, кандидата на Германия - той е от Бавария, а неговата партия ХСС е дългосрочен партньор на ГЕРБ. Манфред Вебер е енергичен, компетентен и всеотдаен на европейската идея“. Това заяви ден преди избора зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От своя страна Вебер посочи, че следващите европейски избори са изключително важни и се радва, че има подкрепата на ГЕРБ.

„Управлението на ГЕРБ в България е много силно. Точно затова се радвам, че ме подкрепиха. Да имаш подкрепата на една такава силна партия помага много в изборната кампания“, заяви снощи германецът и обеща, че управлявана от него Европейска комисия, страната ни ще има еврокомисар с ключов ресор.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още