Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Осъдиха Сашо Миялков на 12 години затвор

Свят

Осъдиха Сашо Миялков на 12 години затвор

Снимка:

Прокуратурата поиска отмяна на домашния арест на Миялков и настоя за ефективен такъв

Бившият директор на македонското контраразузнаване Сашо Миялков е осъден на 12 години затвор. Основният наказателен съд в Скопие произнесе присъдите по делото „Таргет – Твърдина“ за масово подслушване и унищожаване на оборудване на Управлението за безопасност и контраразузнаване (УБК).

Бившият началник на кабинета на Сашо Миялков Тони Якимовски получи 6 години, а бившият вътрешен министър Гордана Янкуловска – 4 години. Друг служител на контраразузнаването Владимир Варелов има 2-годишна условна присъда. А двамата избягали в Гърция служители на контраразузнаване Никола Божкоски и Горан Груевски получиха по 15 години затвор. Всички имат право на обжалване пред Апелативния съд.

След обявяването на присъдата прокуратурата поиска отмяна на домашния арест на Миялков и настоя за ефективен такъв. Според докладите на службите за сигурност, МВР няма възможност за 24-часово видео наблюдение, което е част от условията за домашния арест на Миялков. По информация на Европол, той има право на пребиваване и адресна регистрация в Прага, където са регистрирани и два автомобила на негово име. Миялков и семейството му имат финансовите възможности и логистиката да напуснат страната и да живее в чужбина в изгнание, каза още прокурорът.

Припомняме, че Сашо Миялков ръководи еднолично контраразузнаването от 2006 г. до 2015 година. Той се счита и за един от най-богатите хора в страната. Арестуван е за първи път само седмица, след като Груевски избяга от страната и получи убежище в Унгария. В периода от 2008 до 2015 г. са били подслушвани незаконно над 20 хиляди македонски граждани. Чрез различни системи за проследяване македонското контраразузнаване е подслушвало 4286 телефонни номера, без да има необходимото за това съдебно решение. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и нарежда кой да бъде арестуван и на кого да бъде отнет бизнесът.  


Коментари (1)

Анастас #

Ако върнат в страната и осъдят и Мутрата Груевски,
Македония има реален шанс да стане нормална държава.

Разбира се трябва да изпълни и Договора с България.

(информативно)
26.02.2021 17:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още