Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Петролът поскъпна с 4%

Свят

Петролът поскъпна с 4%

Петролът поскъпна с 4% - Tribune.bg
Снимка:

Цените на петрола се повишиха с около 4%, подкрепени от реални и заплашващи съкращения на доставките. Фючърсите отбелязаха втори седмичен спад, тъй като агресивното повишаване на лихвените проценти и ограниченията на Китай за Covid-19 натежаха върху перспективите за търсенето.

Руският президент Владимир Путин заплаши да спре износа на петрол и газ за Европа, ако бъдат наложени ценови ограничения. Обявеното през тази седмица минимално съкращаване на плановете на ОПЕК+ за добив на петрол също подкрепи цените.

Суровият петрол сорт Брент поскъпна с 3,69 долара, или 4,1%, и се установи на 92,84 долара за барел. Американският суров петрол "West Texas Intermediate" (WTI) поскъпна с 3,25 долара, или 3,9%, и се установи на ниво от 86,79 долара за барел.

„През следващите месеци Западът ще трябва да се бори с риска от загуба на руските енергийни доставки и рязко покачване на цените на петрола", заяви Стивън Бренок от петролния брокер "PVM".

Притиснат от опасенията за рецесия и търсене, сортът Брент рязко спадна от скока през март, когато достигна близо до историческия си връх от 147 долара след нахлуването на Русия в Украйна.

Въпреки днешния отскок и двата бенчмарка на суровия петрол се бяха насочили към седмичен спад. WTI отбеляза седмичен спад от 0,1 %.

Ако Федералният резерв на САЩ успее да задържи нивото на безработица под 5%, то може да бъде агресивен в намаляването на инфлацията, но след това ще се появят компромиси, заяви Кристофър Уолър, член на Борда на управителите на Федералния резерв на САЩ.

Фед трябва да бъде агресивен при повишаването на лихвените проценти, докато икономиката „може да понесе удара“, каза той.

Белият дом засега не обмисля ново освобождаване от стратегическия петролен резерв (СПР) на САЩ над 180-те милиона барела, които президентът Джо Байдън обяви преди месеци, съобщи Ройтерс.

„Белият дом се отказва от още едно освобождаване от СПР", заяви Фил Флин, анализатор в "Price Futures Group". "Изглежда, че голяма част от опасенията, които пазарът имаше преди това, са изчезнали."


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати