Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Подпалиха Културния център „Иван Михайлов” в Битоля

Свят

Подпалиха Културния център „Иван Михайлов” в Битоля

Подпалиха Културния център Иван Михайлов в Битоля - Tribune.bg
Снимка:

Генчовска отива на място, прокуратурата направи оглед

Рано тази сутрин бе подпален Културният център "Иван Михайлов" в град Битоля, в РС Македония, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал в ранните часове на деня.

Центърът стана обект на медийно внимание след официалното си откриване преди два месеца. На церемонията присъстваха премиерът Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова, които бяха посрещнати с обидни думи от местни жители.

А изборът на име на клуба предизвика гневни реакции на македонския политически елит.

От Външно министерство съобщиха, че днес министър Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Тя е на посещение в югозападната ни съседка по покана на колегата си Буяр Османи с цел продължаване на диалога относно отворените двустранни въпроси, свързани с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на умишлено опожаряване на входа на центъра.

„Този вандализъм е поредното доказателство, че има много актьори, които са против напредъка в отношенията между Северна Македония и България и нашето общо европейско бъдеще“, се казва в становището, цитирано в медии на РСМ. „Това престъпление не е извършено случайно на този ден, когато двете страни ще установят диалог за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония”.

„Компетентните органи на страната полагат усилия за откриване на извършителя на този вандалски акт“, съобщиха от МВнР в Скопие.

Прокуратурата в Битоля направи оглед на опожарения културен дом.

В рамките на няколко месеца това е поредно посегателство срещу български културни центрове в РС Македония, след като през януари премиерът Кирил Петков посети страната с амбицията да надгради отношенията между двете държави, което да позволи до края на юни София да подкрепи преговорната рамка на Скопие с ЕС.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Битоля
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати