Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Преговорите на Лондон и Брюксел са на финалната права

Свят

Преговорите на Лондон и Брюксел са на финалната права

Преговорите на Лондон и Брюксел са на финалната права - Tribune.bg
Снимка:

Обемът на търговия между Великобритания и ЕС е близо 900 млрд. долара

Преговорите за Брекзит са на финалната права, отбелязва „Гардиън“ и коментира, че е постигнат напредък. Други наблюдатели определят преговорите по търговските отношения между ЕС и Великобритания този понеделник като съдбоносни. Правителствени източници в Лондон очакват, ако няма резултат през първия ден от седмицата, вечерта премиерът Борис Джонсън да направи обръщение към нацията, че страната напуска съюза без търговска сделка.

Като се позовава на свои източници от Брюксел днес „Гардиън твърди, че Обединеното кралство и Европейският съюз (ЕС) са премахнали едно от ключовите противоречия, които пречат на страните да сключат споразумение относно формата на бъдещите отношения и свободната търговия. Става дума за квотите за риболов в изключителната икономическа зона на Великобритания, за които е постигнато споразумение според изданието.

Според вестника преходният период преди влизането в сила на новите правила, при който квотите на ЕС ще бъдат значително намалени, ще продължи пет до седем години.

Великобритания не е съгласна, обаче, с предложението на Брюксел относно така наречените единни правила за конкурентноспособност - осигуряване на равни условия за британски и европейски компании. ЕС настоява, че за тази цел Великобритания трябва да има същите екологични, трудови и социални стандарти като ЕС.

Според „Гардиън” Франция и Германия настояват, че ЕС трябва да запази правото си да предприеме действия срещу Лондон, ако Великобритания не хармонизира законодателството си с европейското. Подобни изисквания са неприемливи за британската страна, която предлага в бъдеще периодично да преразглежда условията на търговското споразумение, ако действащите правила в кралството и ЕС започнат да се различават значително.

Преговорните екипи подновиха преговорите в неделя след едночасов телефонен разговор между премиера Борис Джонсън и председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Двамата са се разбрали да се чуят и в понеделник вечерта, ако няма напредък за постигане на споразумение.

Великобритания напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. след три години преговори за условията за излизане. Брюксел и Лондон са се договорили за преходен период до края на тази година, през който всички европейски разпоредби се прилагат за Обединеното кралство, включително търговията по правилата на европейския единен пазар. Преди края на преходния период, който британското правителство отказва да удължи, страните трябва да се споразумеят за формата на бъдещите отношения и да сключат споразумение за свободна търговия.

В края на 2019 г. обемът на търговия между Великобритания и ЕС възлиза на приблизително 900 млрд. долара.


 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети