Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Различна, завладяваща, непозната – Турция

Свят

Различна, завладяваща, непозната – Турция

Различна, завладяваща, непозната – Турция - Tribune.bg
Снимка:

Какво ДА и какво ДА НЕ правим там?

Турция е държава с разнообразна и богата култура. Струва си да бъде посетена – направо си е задължително!

Изтокът и Западът са се сблъскали, за да създадат изключително интересна и заслужаваща внимание комбинация, невероятен микс от традиции, вярвания и практики, преплетени по необикновен и особено любопитен начин.

Света СофияСвета София

Предлагаме ви едно кратко и пъстро пътешествие по най-важните точки от културата на Турция, както и ценни съвети какво Е и съответно какво НЕ Е добре да правите, докато сте на почивка там.

Културното разнообразие – на какво се дължи?

Културното разнообразие в Турция се корени дълги години назад в историята!

ТурцияТурция

Нейните земи са едни от най-отдавна заселените части на света. От край време, както в периода на Османската империя, така и много преди нея, това е място на непрестанно кипящ живот – сборна точка на множество народности и религии.

Синята джамияСинята джамия

Дори след 1923 г. и влиянието на кемализма, когато мултикултурната и мултирелигиозна Османска империя е заменена с унитарна национална държава, в това отношение нещата не се променят крайно. Макар и редуцирана, етническата и религиозна разноликост се запазва и досега. Днес там освен турци живеят черкези, татари, лязи, помаци, хемшинли, цигани, араби, кюрди, гърци, арменци, евреи, българи и др. Сред тях има сунити, шиити (алевити, къзълбаши), евреи, израилтяни, православни християни, католици и протестанти.

Например около североизточната граница съществува преплитане между грузинската и турската култура – най-вече при лязите и хемшинлите. На югоизток пък оказват влияние арабската и кюрдската култура, докато западното крайбрежие е вече 80 години силно повлияно от европейските традиции.

Света СофияСвета София

И въпреки всичко малко по-късно ще видим, че има някои културни практики, които можем да открием в цялата страна.

Има ли Турция официална религия?

Ами, всъщност – не. Турция е светска държава и в Конституцията ѝ не е вписана нито една официална религия. Това е една от малкото държави в ислямския свят, където има наличие на секуларизация, което означава, че религиозните и държавните дела са напълно отделени. Дори свещения почивен ден, който при мюсюлманите по принцип е петък, тук е изместен на неделя. Освен това консумацията на алкохол не е нещо необичайно или забранено.

ТурцияТурция

Алкохолът е разпространен, особено в западната част на Турция и в по-големите градове. Съществува и толерантност към останалите религии – днес в Турция има 236 църкви и 34 синагоги. Всичко това, заедно с наличието на независимостта между политическите и религиозни дела, се дължи именно на многообразието от вероизповедания в миналото, което се запазва и до днес. Все пак е важно да отбележим, че над 90% от турците се определят като мюсюлмани и въпреки секуларизацията на държавата, повечето от тях са силно вярващи.

Какво трябва да знаем, ако ще влизаме в джамия?

Първо изключете телефоните си – това е място, където човекът трябва да се откъсне от светското. Облеклото трябва да е по-консервативно, семпло и с не много ярки цветове. Преди да влезете, ще се наложи да събуете обувките си и да махнете очилата или шапката си (ако имате такива).

ГалатаГалата

При жените не трябва да има непокрити глезени или рамене, а мъжете не могат да носят къси панталони. За жените е необходимо също така да покрият главите си с кърпа или шал – в някои джамии те се предоставят на туристите. На места има и отделни входове за мъже и жени. Уважавайте вярващите и внимавайте да не оскърбите чувствата им – понякога това може да се случи неволно.

Социалните роли на мъжа и жената

Към многообразията в страната спадат и социалната структура и начините на живот. Съществуват разлики между големите и малките градове по отношение на социалните роли на мъжа и жената. Докато в урбанистична среда доминират светските модели на поведение и кемалистката идеология на равенство между половете, в селата и малките градове преобладават патриархалните модели и отношения, подсилени от влиянието на религията.

ТурцияТурция

Има и точно обособени територии за жените и за мъжете. Пространството на жената е от затворен тип – в къщата, където тя грижи за домакинските работи. Нейната роля е пасивна – разглежда се като подчинена на мъжа. Мъжът е баща и глава на семейството – това е неговата най-висша социална реализация. Мъжете са тези, които се занимават с търговия. Тяхното социално пространство са кафенетата – там жените нямат право на достъп. Освен това съществува строга йерархична подреденост при поколенията – по-възрастните винаги имат повече правомощия, защото разполагат с повече опит и знания.

Турският език

Много хора не правят разграничение между турците и арабите. Това е изключително погрешно. Турците са мюсюлмани, но не и араби. Освен това, турският език, въпреки че има много заемки от арабския, е от съвсем различно езиково семейство (тюркското) и значително се отличава от него. Днес в страната има хора, които говорят и арабски, но те не са чак толкова много.

В Турция не малък брой хора говорят и английски – най-вече по-младите. Ако отивате на почивка там и знаете английски, едва ли ще имате проблем с разбирането. Важно е обаче и в коя част на Турция сте. Ако не сте на Запад или в по-голям град, може би ще е добре да научите някои основни изрази на турски. Новото знание никога не е излишно! Тук ви предоставяме съвсем кратък турски разговорник, който със сигурност ще ви бъде полезен:

Турски речникТурски речник

Изгубени в превода: Езикът на тялото

Трябва обаче да се внимава с жестовете – например с широко използвания знак OK, с който показваме, че всичко е отлично. Е, оказва се, че това не е единственото му значение. Във Франция, да речем, то се използва, за да се покаже, че нещо не си струва, а пък в Турция и Северна Гърция – за обида.

Но има и неща, по които доста си приличаме. Знаем, че обратно на повечето европейски страни и Русия, ние в България клатим глава хоризонтално за „да“ и кимаме вертикално за „не“. Но не си мислете, че сме единствени! Турци, албанци и гърци имат същия „проблем“.

БаклаваБаклава

Като цяло в Турция езикът на тялото се явява доста важна част от общуването. Може дори да се каже, че думите са само фон, в сравнение с палитрата от жестове, които турците използват по време на „разговорите“ си.

Общуването е оживено, колоритно – като танц! Усмивките, силните ръкостискания, мръщенето на вежди, потупванията по рамото, размахванията с ръце, различните неописуеми физиономии са задължителна част от него. Освен това, ако искате да кажете на турчин „не“, не си правете труда да използвате думи. Намръщете вежди, изцъкайте колкото можете повече с език и кимайте по нашенски – тогава със сигурност ще ви разберат!

Целувките и ръкостисканията

Отношенията между хората като част от общуването също са оживени. Турците са известни и със своето голямо дружелюбие. Постоянните целувки, силни ръкостискания, прегръдки и показване на радост са нещо обичайно. Със сигурност ще се почувствате добре дошли.

ПазарПазар

Турското гостоприемство

Приликите се увеличават! Ако турчин ви покани на гости половин час след запознанството ви, не се паникьосвайте. Не само ние се славим с приветствието си към гостенина. И тук обичат, често без значение от повода, да показват радушност, а вкусната и обилна трапеза са гарантирани. В бонус ще получите и чифт чехли назаем – в турския дом гостите не влизат с обувки.

Турското любопитство

Чували ли сте за турското любопитство? Освен да станат ваши приятели, турците ще искат и да разберат всичко за вас! Очаквайте веднага след пристигането към вас постоянно да бъдат отправяни въпроси от сорта на „Откъде сте?“, „На колко години сте?“, „Имате ли деца?“. Това може да се стори малко странно на някой чужденец, но за турците е абсолютно нормално, като дори е възможно да се обидят, ако не им отговорите.

ИстанбулИстанбул

Отношението към историята и ролята на Кемал Ататюрк

Още нещо, по което не се различаваме особено, е отношението към историята. Турците също обичат и много се гордеят с историческото си наследство. Изключително важно, когато става въпрос за история обаче, е разбирането, че Османската империя в никакъв случай не е еквивалент на Република Турция.

Последната е основана от „Бащата на турците“ – Кемал Ататюрк. Той е една от най-обичаните фигури в турското общество, затова и почти във всеки град има негов паметник.

Турската кухня

ХалваХалва

Да опитате турската кухня е едно от нещата, които задължително трябва ДА направите. Не случайно тя се слави като една от най-добрите в света.

Турски локумТурски локум

Като част от самата култура на държавата, тя също е изключително разнообразна – богата на рецепти, съставки, вкусове, аромати, хрумвания – и всичките заедно я оформят като микс от арабска, средиземноморска и типично балканска кухня.

ЛокумЛокум

Дори и храната се превръща в среща между най-различни влияния от Европа, Азия, Близкия изток и Африка.

Турски сладкишиТурски сладкиши

Интересно е, че много от типичните турски ястия са персонифицирани – имената им носят спомена за реални личности и събития.

БаклаваБаклава

Чай или кафе?

Как мислите, кое пият повече в Турция – чай или кафе? Повечето хора със сигурност биха заложили на второто, но всъщност обратно на разпространеното мнение, чаят се оказва много по-популярен!

Турски десертТурски десерт

Именно това е националната напитка на Турция, като турските чаени къщи са пълни от сутрин до вечер с мъже, които докато си пият чая, играят на известната турска бордова игра „Окей“.

СладкишиСладкиши

Турската баня

Казват, че оттам човек излизал освен с чисто тяло, и с пречистена душа!

Може би турската баня, или хамамът, е едно от най-добрите неща, които туристът може да си подари на почивката си в Турция. Още от древността хората били добре запознати с полезните свойства на топлата вода, парата и масажите. Не случайно тези практики придобиват и ритуален характер. Хамамът се превръща и във важен социален център, където хората се срещат и обменят новини и мнения. Днес хамамите в Турция, които могат да бъдат посетени, са разделени на мъжка и женска част, но съществуват и такива от смесен тип. Отворени са от ранни зори до късна вечер, а времето за релаксация вътре не е ограничено.

Дрескод

ИзмирИзмир

Въпреки че Турция е светска държава, разбрахме, че нещата в големите и малките градове не са еднакви. Макар и секуларизирана, тя е част от ислямския свят и съществуват някои неписани правила, които е хубаво да знаем. На Западното крайбрежие и в най-големите градове, разбира се, можем да видим хора облечени по всякакви начини, особено когато става въпрос за лятото в Анталия, Бодрум, Мармарис и др.

Във вътрешната част на Турция обаче (и дори в някои квартали на по-развитите градове) преобладава консервативното разбиране. Запазете токчетата и късите рокли за някой изискан ресторант и заложете на нещо по-скромно, докато се разхождате по улиците. Освен ако не искате да привличате продължителните и неловки погледи на местните жители. А относно джамиите – както стана ясно малко по-горе – трябва особено да се внимава с облеклото, ако искате да ги разгледате отблизо.

ТурцияТурция

Синьото око и уроките

Не може да не сте виждали сините мъниста с око по средата! Синьото око или т.нар. „Назар бонджук“ е амулет с формата на око, за който се смята, че предпазва от „злите очи“ (уроките). Думата „назар“ произхожда от арабската дума за зрение, поглед ( نظر ).

Смята се, че талисманът е свързван с тенгризма и е наследен от времето на Османската империя. Макар силно разпространен в Турция, той присъства и в други страни като Албания, Босна и Херцеговина, също България, Гърция, Кипър, и др., където можем да го видим закачен в домове, офиси, коли, или като част от декоративни орнаменти.

Пазаренето

Първи път, втори път… ПРОДАДЕНО! Пазаренето в Турция е истинско изкуство, което всеки трябва да може да владее. Преговарянето за цената се смята дори за любезност, част от диалога с продавача и е нещо съвсем нормално за турците.

Джамия в ТурцияДжамия в Турция

Рамазан

Когато сте тук, добре е да знаете за Рамазан. Това е един от най-важните периоди както за турците, така и за всички мюсюлмани, по време на който се спазват пости (саум) в продължение на един месец. Съвпада с деветия месец от ислямския календар и отбелязва първото откровение на Корана на пророка Мохамед. Постът е ежедневен и трае от изгрев до залез, като включва въздържане от храна, течности, пушене, сексуални отношения и др.

ТурцияТурция

Мюсюлманинът трябва да се въздържа и от греховно поведение като обиди и бой. Увеличен е фокусът върху добротворчеството, молитвите и рецитирането на Корана. Може да се яде и пие само преди изгрев и след залез, така че когато сте в Турция внимавайте с предложенията за храни и напитки по време на постите.

Въпреки придобития в последно време светски характер на страната, виждаме, че тя не е изгубила източната си чувствителност.

Напротив – успяла е да съчетае модерното с ориенталското по един невероятен начин. Културните различия са факт, но именно те сътворяват голяма част от нейната атмосфера и я правят неповторима по свой собствен начин.

ТурцияТурция

И все пак, различното се разбира най-добре чрез опознаване. Ако наистина искате да научите повече за Турция, нужно е сами да се докоснете до нея.

Ще бъдете очаровани – това поне е сигурно…


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети