Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Роберта Мецола: България и Румъния заслужават влизане в Шенген от 2011

Свят

Роберта Мецола: България и Румъния заслужават влизане в Шенген от 2011

Роберта Мецола: България и Румъния заслужават влизане в Шенген от 2011 - Tribune.bg
Снимка:

„Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния до края на Испанското председателство на Съвета на ЕС (до края на годината).“ Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в интервю за кореспондентите от Европейския нюзрум.

„Очаквате и заслужавате това от 2011 г., обърна се тя към българите и румънците. Надявам се и очаквам да има „приемливо решение“, поясни Мецола.

По нейните думи миграцията е особено чувствителен въпрос и изглежда решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие. Тя отбеляза, че пет години след внасянето на законопроектите, свързани с миграцията, ЕС не може да намери изход. Трябва да няма блокиращо мнозинство в Съвета на ЕС, уверена съм и съм оптимист, че ще се намери решение на тези въпроси, добави тя.

„Поискахме списък на вътрешните гранични проверки в ЕС и се оказа, че са повече от очкваното. Вътрешните граници се затварят, защото политиката за охраната на външните граници не рабати добре, коментира Мецола. Според нея, ако на външните граници се правят необходимите проверки на пътуващите, няма да има нужда да се възстановяват вътрешни граници. Решенията трябва да бъдат законодателни, а не политически“, настоя тя.

Мецола заяви, че очаква много трудна кампания за изборите за евродепутати през юни догодина. Тя не бе сигурна дали отново ще има водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Мецола даде висока оценка за работата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. „Мандатът на Фон дер Лайен не беше лесен, тя е първата жена председател на комисията и се справи много добре“, обобщи Мецола.

Тя съобщи, че отново ще се кандидатира за евродепутат и отбеляза, че първото заседание на новоизбрания парламент е насрочено за 17 юли догодина. Мецола предположи, че изборът на следващ председател на ЕК може да се отложи за следващата есен, както е било при преизбирането на Жозе Барозу за ръководител на комисията.

Според Мецола повечето днешни евродепутати ще продължат работата си и в новия мандат. Тя прогнозира, че центристите в бъдещия ЕП отново ще бъдат мнозинство.  

Мецола изрази надежда до края на тази година да започнат преговорите за разширяването на ЕС. Ако Украйна и Молдова са готови, преговорите трябва да започнат, настоя председателят на ЕП.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати