Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Руски генерал заподозря, че НАТО интензивно се готви за мащабен военен конфликт

Свят

Руски генерал заподозря, че НАТО интензивно се готви за мащабен военен конфликт

Руски генерал заподозря, че НАТО интензивно се готви за мащабен военен конфликт - Tribune.bg
Снимка:

Според Москва: Алиансът увеличавал напрежението по линията на отношения Русия-НАТО

Пристъпването към интензивни военни учения показва, че НАТО целенасочено се подготвя за мащабен военен конфликт, заяви Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, цитиран от „Красная звезда“.

Герасимов, изказвайки се на брифинг пред военни аташета на чужди държави, припомни, че в доктрината на Брюксел Русия е със статут на противник, а по време на срещата на върха в НАТО през декември бе заявено, че скоростта на прехвърляне на силите към „източния фланг“ на съюза е нараснала значително.

Според ръководителя на Генералния щаб, от 2016 г. членовете на НАТО са увеличили разходите за отбрана с общо 130 милиарда долара, а до 2024 г. се предвижда увеличение на тази цифра с 400 милиарда долара. Освен това, за да се гарантира господство в космическото пространство, на срещата на върха беше решено да се признае космическото пространство като отделна сфера на военни действия, наравно със земя, въздух, море и киберпространство.

„Продължава работата по разполагането на американски компоненти за противоракетна отбрана в Европа. В балтийските страни и Полша, Черно и Балтийско море военната активност се засилва, военните учения на блока се увеличават. Техните сценарии показват целенасочена подготовка на НАТО за ангажиране на силите ѝ в мащабен военен конфликт“, добави Герасимов.

В същото време ръководителят на Генералния щаб изрази увереност в необходимостта от продължаване на диалога с Алианса, за да се намалят рисковете от опасни военни инциденти.

„Всяка стъпка на Русия в областта на осигуряване на нейната военна сигурност, всяко планирано и прозрачно събитие за изграждане на армия и флот, всяко учение, се представя от западни пропагандисти и фалшиви медии като „заплаха за мира“, казва Герасимов.

Според генерала действията на Алианса увеличават напрежението и намаляват нивото на сигурност по линията на отношения Русия-НАТО.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати