Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Сърбия започна учения в зоната за сигурност край Косово

Свят

Сърбия започна учения в зоната за сигурност край Косово

Сърбия започна учения в зоната за сигурност край Косово - Tribune.bg
Снимка:

Сръбската армия започна учения в зоната за сигурност край Косово в навечерието на влизането в сила на новите споразумения между Белград и Прищина относно документите за пътуване, съобщи Министерството на отбраната на страната.

"Учението се провежда с цел поддържане на високо ниво на готовност на участващите части и тяхната способност да реагират бързо в случай на нужда, както и за гарантиране на мира и сигурността на административната линия с автономната провинция Косово и Метохия", заявиха от Министерството на отбраната.

Местни жители твърдят, че са видели колони от БТР-и и камиони "Камаз" с личен състав да пристигат в сръбските градове Рашка и Нови Пазар, близо до административната граница на Косово.

Ученията на сръбските въоръжени сили в зоната за сигурност на страната, на пет километра от административната линия на Косово, се провеждат редовно.  Предишните такива се проведоха през януари.

Сръбският президент Александър Вучич по-рано обяви, че сръбското ръководство е готово да приеме частично исканията на косовските албански "власти" в Прищина за издаване на документи за влизане в провинцията при определени условия с гаранции от ЕС. Това е компромисна мярка в отговор на удължаването от страна на "властите" в Прищина на валидността на регистрационните номера и документите, използвани от сърбите, живеещи в Северно Косово.

Ситуацията около Косово се изостри заради плановете на Прищина да забрани влизането на автомобили със сръбски номера и документи в региона от 1 август. В северната част на Косово, където живеят много сърби, избухнаха бунтове, в отговор на които властите на републиката вдигнаха на крак полицията. По искане на САЩ косовските власти отложиха влизането в сила на забраната с един месец. Белград приветства този ход, като заяви, че сръбското ръководство и властите в Прищина са били на крачка от сериозен конфликт.

Косово очаква Сърбия да отмени издаването на временни документи за косовски граждани, влизащи в Сърбия, съгласно последното споразумение между двете страни, заяви министърът на вътрешните работи на Джелял Свечля. В интервю за косовската държавна телевизия RTK той посочи, че ако сръбските власти не спазват споразумението от полунощ, тогава Косово също ще започне да издава документи за влизане и излизане на граждани от Сърбия, които пресичат междудържавната граница.

От днес, 1 септември, трябва да влезе в сила решението на правителството в Прищина за реципрочност към Сърбия по отношение на документите за пътуване. С посредничеството на емисарите на ЕС и САЩ  властите в Косово и Сърбия се споразумяха да премахнат напълно допълнителните процедури за преминаване на граждани от една държава в друга. Това означава, че от полунощ не трябва да се издават допълнителни временни документи за пътуване, каквато е практиката на сръбската страна от последните 11 години и каквато косовска страна искаше да въведе като реципрочност.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати