Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС

Свят

Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС

Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Германският канцлер Олаф Шолц разкритикува предложението за таван на цената на целия внос на газ в ЕС. Той заяви, че страните, които прокарват подобна идея, не са "обмислили" последиците от подобна радикална стъпка.

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви пред "Политико" в четвъртък, че подкрепя „широкообхватно“ ограничаване на цените на целия внос на газ.

Други страни като Италия, Полша и Гърция също подкрепят идеята. Тя би била много по-широкообхватна от предложението на Европейската комисия за ограничаване на цената само на вноса на руски газ.

Запитан от „Политико“ за този стремеж за общо ограничаване на цените на газа, Шолц изрази силен скептицизъм.

„Имаме приятели в Норвегия, които ни доставят много газ, имаме приятели в САЩ, които ни доставят газ. Знаем, че и други хора по целия свят правят това. И това е нещо, което е извън юрисдикцията на Европейския съюз, ако мога така да се изразя“, каза канцлерът.

Според „Политико“ в Берлин се опасяват, че ЕС няма правна компетентност да принуждава чуждестранните доставчици на газ да намаляват цените си. Всяко подобно ограничение може просто да ги принуди да пренасочат доставките на газ към други части на света.

„Затова решенията и предложенията не са толкова очевидни, колкото изглеждат за някои хора. Смятам, че тук наистина трябва да се работи усилено", каза Шолц.

БГНЕС припомня, че дори само насочването на мярката към руския газ може да провокира Кремъл да спре значително намалените си доставки. Това може да се окаже проблем за страните от Централна Европа, които все още получават газ от Русия, предупреди Шолц.

„За Германия е ясно, че винаги се съобразяваме със ситуацията в държавите членки", каза Шолц. „Ще изслушаме внимателно какво ще кажат държавите членки, които все още получават газ от Русия в голям мащаб."

Ако Кремъл спре подаването на газ, Германия ще трябва да споделя газ със съседите си в съответствие с правилата на ЕС, което ще остави по-малко за нея през тази зима.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати