Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. След 4 дни преговори: Меркел и Макрон обявиха исторически ден за Европа

Свят

След 4 дни преговори: Меркел и Макрон обявиха исторически ден за Европа

След 4 дни преговори: Меркел и Макрон обявиха исторически ден за Европа - Tribune.bg
Снимка:

Фондът за икономическо възстановяване на ЕС ще възлиза на 750 милиарда евро, 390 от тях под формата на субсидии, а отпускането на средства ще бъде обвързано с процеса на реформи. Това обявиха на съвместна пресконференция в Брюксел френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел.

Според Меркел ЕС е показал способността да демонстрира „предсказуемост“. „Бюджетът е изграден с оглед на бъдещето, така, че в най-трудната икономическа криза за ЕС вътрешният пазар да функционира така, че хората в особено засегнатите региони да могат да подобрят възможностите си за възстановяване“, каза тя.

Канцлерът смята, че страните от ЕС са показали решителност и че „не е било лесно“, а сега проектът трябва да бъде съгласуван в Европейския парламент.

„Изпитвам облекчение. През февруари не успяхме, но сега го направихме“, каза тя.

Четвъртият ден на дискусиите завърши рано сутринта днес с компромис, в който се взеха предвид най-принципните желания както на нетните платци, така и на потенциалните получатели на финансовата помощ.

70% от средствата за възстановяване трябва да бъдат използвани през 2021-2022 г. въз основа на критериите на ЕК. Други 30% могат да бъдат задействани през 2023 година. Погасяването на общоевропейския дълг по този фонд трябва да приключи до 31 декември 2058 г.

Срещата на върха в Брюксел, която започна миналия петък, стана една от най-дългите в историята на съюза. Тя отстъпва само на срещата в Ница през 2000 г., която продължи пет дни.

„Исторически ден за Европа“, написа Макрон и в Туитър.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети