Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Столтенберг: НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна

Свят

Столтенберг: НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна

Столтенберг: НАТО ще укрепи източния фланг, но няма да изпраща сили в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи на западните съюзници предложения за укрепване на източния фланг на Алианса.

„Днес министрите на отбраната на НАТО възложиха на военните командири да изготвят планове за укрепване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна“, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.

Ръководителят на НАТО отново потвърди позицията, че Алиансът не планира да изпраща сили в Украйна, след като Полша го призова да разположи мироопазваща мисия.

„Призоваваме Русия, президента (Владимир) Путин да изтегли силите си, но нямаме планове за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна“, заяви Столтенберг.

„Нуждаем се от мир в Украйна, полагаме всички усилия за постигане на дипломатическо споразумение. Помагаме на Украйна, защото това, което ще постигнат преговорите, тясно зависи от обстановката на бойното поле. Президентът Путин трябва незабавно да спре войната и веднага да изтегли руските сили от Украйна, да се ангажира добронамерено с дипломация“, настоя Столтенберг.

Той съобщи, че до седмици военното командване на НАТО ще подготви предложения за трайно повишаване на присъствието по източния фланг. По неговите думи стотици хиляди военни от НАТО са в повишена готовност, 100 000 американски военни са в Европа, 40 000 бойци са на пряко подчинение на пакта.

„Единството ни е по-важно от всякога. Ще бъдат необходими по-големи инвестиции в отбрана, равни поне на два процента от БВП на всеки от съюзниците“, допълни генералният секретар.

На 24 март ще се проведе извънредна среща на върха на Алианса. Участието си в Срещата на върха на НАТО зави и президентът на САЩ Джо Байдън.

„Следващата седмица държавните и правителствените ръководители на съюзническите държави от Алианса ще се съберат на извънредна среща на върха на НАТО. Тя ще бъде посветена на непосредствения отговор на ситуацията около Украйна и на промените, които трябва да направим в архитектурата на нашата сигурност в дългосрочен план“, обясни генералният секретар на НАТО.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати