Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Светът си взе последно сбогом с кралица Елизабет II (СНИМКИ/ ВИДЕО)

Свят

Светът си взе последно сбогом с кралица Елизабет II (СНИМКИ/ ВИДЕО)

Приключи и официалното държавно погребение на британската кралица Елизабет Втора. Това стана със служба в църквата „Сейнт Джордж“, която е в комплекса на двореца Уиндзор.

Лорд шамбеланът - най-високопоставеният служител на британския кралски двор, изпълни традицията и прекърши на две „кралския жезъл“ на покойната кралица пред опечаленото кралско семейство и стотиците присъстващи, дошли да изпратят монарха в последния му път. 

По-рано в Уестминстърското абатство в Лондон се проведе погребалната церемония. Ковчегът с тленните останки на кралицата пристигна пред арката Уелингтън в Хайд парк, откъдето беше превозен с катафалка до двореца Уиндзор.

С тържествена процесия ковчегът бе пренесен от залата Уестминстър, където бе положен 4 дни за поклонение, до Уестминстърското абатство, теглен от 142-ма моряци на оръдейна платформа.

Той бе следван от децата на кралицата, начело с крал Чарлз Трети и синовете на краля - принцовете Уилям и Хари. След това ковчегът бе внесен в Уестминстърското абатство.

Обредните дейности там бяха водени от Дейвид Хойл и включваха четения и молитви от политически и религиозни лидери, включително новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс.

„С благодарност си спомняме нейния непоколебим ангажимент като кралица и глава на Британската общност. С възхищение си спомняме нейното чувство за дълг и отдаденост към народа през целия ѝ живот. С благодарност възхваляваме Бог за нейния постоянен пример на християнска вяра и преданост. С обич си спомняме нейната любов към семейството ѝ и нейната отдаденост към каузите, които тя ценеше“, каза свещеникът на Абатството - Дейвид Хойл.

Кентърбърийският архиепископ и глава на Англиканската църква Джъстин Уелби произнесе днес проповед по време на държавното погребение на кралицата. Той заяви, че животът ѝ е бил "посветен на служба на страната и на Британската общност" и открои нейната жизнерадостност.

„В добре известна реч, произнесена за 21-вия ѝ рожден ден, Нейно покойно величество заяви, че целият ѝ живот ще бъде посветен на службата на страната и Британската общност. Рядко има обещания, които са толкова добре спазени“, каза архиепископът. 

Преди службата камбана удари 96 пъти за една минута в чест на кралицата, която почина на 96-годишна възраст. След службата бе запазено двуминутно мълчание, а след това прозвуча националният химн на Обединеното кралство. 

Последва погребална служба, на която присъстваха около 2 000 гости - държавни глави, ръководители на правителства и много други официални лица от цял свят.

Ковчегът, натоварен на катафалка, беше превозен до двореца Уиндзор за фактическото погребение на кралицата.

Първо ковчегът беше пренесен в църквата „Сейнт Джордж“, където също се проведе служба. Той е спуснат в кралската гробница, където кралицата ще почива до своя съпруг принц Филип. 

Церемонията се прави в тесен семеен кръг, тя няма да бъда предадена от нито една телевизионна камера. На нея се очаква крал Чарлз III да хвърли шепа червена пръст от сребърна купа върху ковчега на кралицата. Същото е направила и самата тя при погребението на баща си.

Най-дълго управлявалият британски монарх почина на 8 септември в замъка Балморал в Шотландия. По протокол погребението се провежда 10 дни след смъртта, като междувременно се дава шанс на британците да се поклонят пред тленните останки на Елизабет II.

Изключителни мерки за сигурност бяха взети в Лондон, за да протекат по план ритуалите, с които светът ще каже последно „Сбогом” на Елизабет II.

10 хил. полицаи бяха ангажирани с охраната на различни събития през целия ден. Милиони хора пред екраните също проследиха церемонията. 

 

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати