Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО: И преболедували COVID-19 има риск да се заразят с „Омикрон“

Свят

СЗО: И преболедували COVID-19 има риск да се заразят с „Омикрон“

Снимка:

Организацията обаче препоръча да не се налагат прибързани забрани

Новият южноафрикански вариант на коронавируса прониква във все повече държави. Според Световната здравна организация при „Омикрон“ има риск от заразяване дори при преболедували COVID-19.

СЗО препоръча да не се налагат прибързани забрани и призова за подход, основан на науката и риска. Въпреки това редица държави забраниха пътуванията от Южна Африка и съседите ѝ заради страха от новия вариант.

13 пътници, пристигнали в Амстердам от ЮАР, са дали положителни проби за „Омикрон“. Общо 61 души от двата полета са били положителни за коронавирус.

Също така на летището полицията задържа двойка, избягала от хотел за карантинирани с COVID-19. Двамата са заловени в самолет, малко преди да излети за Испания, пишат световните агенции.

Нидерландия в петък затегна мерките заради новия вариант, а Япония затвори границите си за чужденци. Мярката се предприема засега за три седмици.

Президентът на Южна Африка осъди забраните за пътуване от страната му и призова те незабавно да бъдат отменени.

За първи път новият вариант е докладван от СЗО на 24 ноември 2021 година. Първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана.

Омикрон притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.

В Европа за случаи на Омикрон вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

Все още няма достатъчно данни дали този вариант е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2, според СЗО. В регионите на Южна Африка, засегнати от новия вариант, броят на установените случаи нараства. Извършват се епидемиологични проучвания, за да се разбере дали причината е Омикрон.

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с варианта Омикрон протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително Делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Все още липсват данни симптомите, следствие от заразяване с варианта Омикрон, да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова.

„Новият щам на коронавируса Омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици“, се казва в изявление на СЗО.

Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при варианта Омикрон (т.е. хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с Омикрон) в сравнение с останалите варианти с особено значение.

Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

СЗО и експерти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините. Световната здравна организация обаче е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема