Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. СЗО решава дали да обяви извънредно положение заради коронавируса

Свят

СЗО решава дали да обяви извънредно положение заради коронавируса

Снимка:

Светът „трябва да е нащрек”, предупредиха от здравната организация

Световната здравна организация (СЗО) решава дали да обяви извънредно положение заради коронавируса, който тръгна от Китай. Експертите се събират днес, като на предишното заседание решиха, да не предприемат подобна мярка. Но оттогава болестта достигна общо 16 държави, а случаите в Китай се увеличиха значително.

„Целият свят трябва да бъде нащрек, за да се бори с коронавируса“, каза ръководителят на Програмата на СЗО по въпросите на здравето при извънредни ситуации Д-р Майк Райън, цитиран от БГНЕС.
Китайският град Ухан е епицентърът на огнището, но вирусът се е разпространил от Китай в поне 16 държави в световен мащаб, включително Тайланд, Франция, САЩ и Австралия.

Повече от 130 души са загинали в Китай, а близо 6 000 са заразени. Няма специфичен лек или ваксина. Редица хора обаче са се възстановили след лечението.

Д-р Райън каза, че се събира международен екип от експерти, които ще заминат за Китай, за да работят с местните експерти и да научат повече за това как се предава болестта.

Генералният директор на СЗО, който посети Китай тази седмица, заяви, че повечето хора, които са се заразили с вируса, страдат само от "по-леки усложнения", но около при 20% се стига до тежки заболявания пневмония и дихателна недостатъчност.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още