Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните искат думата пред ООН

Свят

Талибаните искат думата пред ООН

Снимка:

Талибаните поискаха да се обърнат към световните лидери на Общото събрание на ООН тази седмица в Ню Йорк, съобщава БиБиСи.

Външният министър на групата направи искането в писмо. По искането ще се произнесе комитет на ООН. Талибаните номинираха и своя говорител от Доха, Сухаил Шахин, за посланик на ООН в Афганистан. Групата, която пое контрола над Афганистан миналия месец, заяви, че пратеникът на сваленото правителство вече не представлява страната.

Искането за участие в дебата на високо равнище се разглежда от комисията по проверка на пълномощията, чиито девет членове включват САЩ, Китай и Русия, според говорител на ООН. Но е малко вероятно те да се срещнат преди края на сесията на Общото събрание следващия понеделник. Дотогава, съгласно правилата на ООН, Гулам Исакай ще остане посланик на Афганистан в глобалния орган.

Очаква се той да произнесе реч в последния ден от срещата на 27 септември. Талибаните обаче казаха, че мисията му „вече не представлява Афганистан".  Те също така казаха, че няколко държави вече не признават бившия президент Ашраф Гани за лидер.

Гани внезапно напусна Афганистан, когато на 15 август талибанските бойци настъпиха в столицата Кабул. Оттогава той се е укрил в Обединените арабски емирства. Когато талибаните за последен път контролираха Афганистан, между 1996 и 2001 г., посланикът на правителството, което те свалиха, остана като представител в ООН, след като комисията по пълномощията отложи решението си за конкуриращи се претенции за позицията.

На срещата на ООН във вторник Катар призова световните лидери да останат ангажирани с талибаните. „Бойкотирането им би довел само до поляризация и реакции, докато диалогът може да бъде плодотворен", каза владетелят на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Катар се превърна в ключов брокер за Афганистан. Той бе домакин на преговори между талибаните и САЩ, които завършиха със споразумение през 2020 г. за изтегляне на ръководените от САЩ сили на НАТО.

Страната е помогнала на афганистанци и чуждестранни граждани да се евакуират след превземането от талибаните и е улеснила неотдавнашните вътрешноафганистански мирни преговори.  


Етикети талибани, реч, ООН

Топ новини

виж още

Актуална тема