Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Талибаните обявиха край на войната в Афганистан, обещаха „да помилват всички“

Свят

Талибаните обявиха край на войната в Афганистан, обещаха „да помилват всички“

Снимка:

На жените ще бъде разрешено да учат и работят, но „според ислямските закони“

Талибаните обявиха край на войната в Афганистан, както и че всичките им противници ще бъдат помилвани. Новата власт даде първа официална пресконференция след завземането на Кабул.

Говорителят на организацията Забихула Муджахид обяви, че талибаните искат мир и няма да търсят отмъщение. Освен това ще се спазват правата на жените „според законите на исляма“.

Все още не е съвсем ясно какво включват разбиранията на талибанските лидери по въпроса с мястото на жените в обществото. Старите поколения в Афганистан добре помнят крайните консервативни виждания на групировката, преди да бъде изтикана в пещерите от американската армия. Те включваха крайни ограничения, убийства с камъни и ампутация на крайници при неподчинение.

Талибаните обещаха и известна медийна свобода, като Муджахид коментира, че частните медии трябва „да останат независими“. Въпреки това на журналистите няма да бъде позволено да работят „срещу националните ценности“.

„Искам да уверя целия свят, че Афганистан няма да се превърне в център за производство на каквито и да е наркотици. Ще се опитаме да изкореним това зло“, каза още говорителят на талибаните.

Забихула Муджахид твърди, че афганистанските фермери ще могат да спрат да отглеждат мак, ако международната общност им помогне да развият други култури.

„Нямаме намерение да се занимаваме с трафик и търговия на наркотици, когато влязохме в Кабул, видяхме колко много млади хора са под въздействието на наркотици и това беше тъжна гледка. Афганистан сега ще се превърне в държава без наркотици, но ние се нуждаем от международна подкрепа - световната общност трябва да ни помогне да намерим алтернатива в развитието на селското стопанство“, каза той.

Според ООН през 2020 г. Афганистан произвежда около 6,3 хиляди тона опиум (85% от световното производство). Според експерти 80% от приходите на талибаните идват от наркотици.

Военната офанзива на САЩ в страната започна след атентатите на 11 септември 2001 г. и приключи 20 години по-късно без успех. И тази нощ улиците на страната са тихи, а въоръжени отряди патрулират в Кабул.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още