Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция не е склонна да подкрепи санкциите срещу Русия

Свят

Турция не е склонна да подкрепи санкциите срещу Русия

Турция не е склонна да подкрепи санкциите срещу Русия - Tribune.bg
Снимка:

Турция e предотвратила преминаване през проливите Босфор и Дарданели на кораби на Русия, които не са регистрирани в черноморския флот, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от частната телевизия НТВ.

Министърът посочи, че в отговор на постъпило искане за преминаването на въпросните кораби Анкара е поискала то да бъде оттеглено, което е било прието от ръководството на Москва.

Ройтерс уточнява, позовавайки се на същото изказване на Чавушоглу пред телевизия Хабертюрк, че Турция е помолила Русия да не изпраща корабите още преди турската страна официално да определи като война руската инвазия.

„Русия съобщи, че четири нейни кораба ще пресекат проливите на 27-28 февруари, като три от тях не са регистрирани в бази в Черно море", посочи Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

„Ние казахме на Русия да не изпраща тези кораби и Русия каза, че плавателните съдове няма да пресичат проливите", добави той.

По думите на министъра няма място някой да се чувства обиден от ситуацията, тъй като Конвенцията от Монтрьо, която регламентира режима за преминаване през проливите, е валидна и Турция ще я прилага "дословно, прозрачно и без двойни стандарти"

Агенция Ройтерс съобщи преди дни, че най-малко четири руски кораба - два разрушителя, фрегата и разузнавателен съд, очакват турското решение в Средиземно море. Турският външен министър обяви на 27 февруари, че Турция вече разглежда като война събитията в Украйна и ще прилага съобразно това Конвенцията.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. позволява на Турция да ограничи транзитното преминаване на военни кораби през проливите по време на война, но има клауза, която освобождава от това ограничение кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани.

Същевременно Чавушоглу даде да се разбере, че страната му не планира да се присъедини към санкциите срещу Русия. Той посочи, че Турция е разгледала "една по една" санкциите, насочени срещу Русия, и е преценила какво въздействие биха оказали те върху икономиката и енергийната й сигурност.

„Ние принципно не сме участвали в подобни санкции в общ план. Не сме склонни да се присъединим и към тези санкции", каза министърът в предаване по телевизия Хабертюрк.

Според Чавушоглу санкциите спрямо Москва ще се отразят не само на руската икономика, но и на ЕС, държавите от ЕС и други страни.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати