Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Туск: Заплахата на Ердоган за бежанците е опит за изнудване

Свят

Туск: Заплахата на Ердоган за бежанците е опит за изнудване

Туск: Заплахата на Ердоган за бежанците е опит за изнудване - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск осъди заплахата на турския президент Ердоган да позволи на милиони бежанци да се отправят към Европа, наричайки я „опит за изнудване", съобщава АФП. Президентът на Турция заяви това като предупреждение „ако блокът критикува офанзивата на Анкара в Сирия“.

„Турция трябва да разбере, че нашата основна грижа е, че нейните действия могат да доведат до поредната хуманитарна катастрофа, която би била неприемливо“, заяви Туск при посещение в Кипър.

„Нито пък някога ще приемем да се използват бежанците като средство за изнудване. Ето защо считам вчерашните заплахи, отправени от президента Реджеп Тайип Ердоган, за напълно не на място", добави той.

Ердоган отправи своите коментари в четвъртък срещу острото осъждане от европейските правителства на дълго подготвяната операция за налагане на буферна зона в североизточна Сирия с цел да се настанят някои от 3,6 милиона бежанци, които в момента живеят в Турция.

„Хей, ЕС, събуди се! Казвам го отново: ако се опитате да наречете нашата операция там инвазия, нашата задача е проста: ще отворим портите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас“, каза турският лидер.

Съгласно споразумението от 2016 г. с ЕС, Турция се съгласи да предотврати преминаването на бежанци към Европа в замяна на 6 милиарда евро и безвизово пътуване за своите граждани, но често критикува липсата на помощ от Брюксел.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети