Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заради критиките за Сирия: Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците

Свят

Заради критиките за Сирия: Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците

Снимка:

Турци и кюрди се разминаха в съобщенията си каква е реалната ситуация на фронта

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува Европейския съюз заради позицията му по операцията в Сирия и заплаши да отвори границите за бежанците.

„Хей, ЕС, събуди се! Казвам го отново: ако се опитате да наречете нашата операция там инвазия, нашата задача е проста: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас“, каза Ердоган в реч пред парламента на Турция.

Европа остро критикува Анкара за офанзивата, а САЩ готви санкции за Турция.

Междувременно турските сили и нападнатите от тях кюрди в северна Сирия се разминаха в съобщенията си каква е реалната ситуация на фронта.

Кюрдските сили съобщиха, че са отблъснали нова турска атака в Североизточна Сирия, ден след като Анкара започна трансгранично нападение. Турция бомбардира цели в контролираните от кюрдите райони, за да проправи пътя за инвазия, като Анкара заяви, че има за цел създаване на буферна зона в Сирия.

Турските сили направиха опит за наземно нападение над граничния град Тал Абиад в сряда, но Сирийските демократични сили - фактическата армия на автономната кюрдска администрация - заявиха, че са отблъснали атаката и са спрели поредния опит за нахлуване в района Рас ал Айн на изток.

Турското Министерство на отбраната настоява, че операцията да протича по план.

„Определените цели бяха превзети“, твърдят от Турция.

Кореспонденти на АФП от турската страна на границата заявиха, че десетки превозни средства с бивши сирийски бунтовници, които се бият за Анкара, са преминали в Сирия. Те са поздравявани от турски доброжелатели, докато преминавали през прелеза в Аккакале.

Според Сирийската обсерватория за човешки права досега най-малко 19 членове на СДС и 8 цивилни са били убити от турски обстрели и въздушни удари.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема