Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Учени подозират, че реалният брой на починалите с COVID-19 в САЩ е по-висок от обявения

Свят

Учени подозират, че реалният брой на починалите с COVID-19 в САЩ е по-висок от обявения

Учени подозират, че реалният брой на починалите с COVID-19 в САЩ е по-висок от обявения - Tribune.bg
Снимка:

Сериозен ръст в общата смъртност спрямо миналата година

Учени от Йейл предполагат, че САЩ може би подценяват истинския брой на смъртните случаи от COVID-19. Изследователите отчитат, че е възможно в статистиката да не са влезли около 30% от починалите.

Причина за заключението са общите данни на смъртността в страната. За март, април и май (без юни), починалите американци са общо 781 хил., което е около 122 хил. повече от миналата година. Пандемията е единственият по-сериозен катаклизъм, който може да повиши толкова рязко смъртността в страната.

От 122-те хил. разлика обаче жертви на коронавируса са 95 хил., а за останалите 27 хил. – липсва логично обяснение.

„Оценявайки необяснимото увеличение на смъртните случаи по всякакви причини или приписвани на неспецифични такива, като пневмония и грип, може да даде по-пълна картина на тежестта на COVID-19“, казват изследователите.

Те смятат, че данните за смъртните случаи варират значително в различните държави и че някои от смъртните случаи могат да бъдат причислени към „вторични ефекти“, в резултат на блокадите или на хора, които се страхуват да отидат в болница.

Цифрите са само приблизителна оценка, смятат учените, но са стигнали до извода, че „официалните статистики вероятно подценяват броя на смъртните случаи в резултат на вируса“.

Междувременно за последното денонощие САЩ постигна нов антирекорд на брой доказани случаи за 24 часа. Положителните проби в страната са били близо 53 хил.

Според официалната статистика към момента починалите са над 130 хил. в САЩ и 519 хил. в света.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети