Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Швеция са изненадани от големия брой жертви на COVID-19

Свят

В Швеция са изненадани от големия брой жертви на COVID-19

В Швеция са изненадани от големия брой жертви на COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Ние смятахме, че ще има по-висок брой на заболелите, но броят на жертвите наистина дойде като изненада за нас, отбеляза д-р Тегнел

Ръководителят на щаба за борба с коронавирус в Швеция, заяви, че големият брой на смъртните случаи в страната е изненада за тях.

Д-р Андерс Тегнел, държавен епидемиолог на Швеция даде интервю за спорния подход на страната в борбата с пандемията.

„Всъщност никога не сме предполагали, че ще се стигне до такава висока смъртност първоначално“, каза той.

Ние смятахме, че ще има по-висок брой на заболелите, но броят на жертвите наистина дойде като изненада за нас, отбеляза д-р Тегнел.

Към вторник Швеция отчита повече от 2700 смъртни случаи от COVID-19 и повече от 23 000 заразени. Този брой на смъртните случаи е много по-висок от този на съседите в Скандинавия и много други страни, които са се затворили.

Тегнел сподели, че имало и добри точки в необичайната стратегия на Швеция, която до голяма степен разчита на хората да спазват социална дистанция без фиксирани правила .

Но той призна: „Не казвам, че имаме успех във всички направления. Искам да кажа, че смъртността наистина е нещо, за което много се тревожим.“

Той отбеляза, че Швеция има същия проблем като много други европейски държави по отношение на значителен брой смъртни случаи в старчески домове, въпреки че посещенията в такива домове са забранени там.

По думите му е много трудно болестта да се държи далеч от тях.

„Дори и да правим всичко възможно, очевидно то не е достатъчно“, посочи д-р Тегнел.

Но той каза: Ние не поставяме живота на един човек пред живота на всеки друг - това не е начинът, по който работим.

Епидемологът заяви в края на април, че поне половината от смъртните случаи в страната са били в старчески домове.

„Наистина смятахме, че нашите домове за възрастни хора ще бъдат много по-добри в борбата срещу разпространението на коронавирус, отколкото всъщност те бяха“, каза той.

По рано д-р Тегнел заяви, че е много трудно да се предвиди дали изолацията би могла да предотврати по-високата смъртност, особено когато повечето жертви са били в старчески домове.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Италиански лекар ,призна, че най-много хора са починали в старческите домове, тъй като там задължително са били ваксинирани с грипна ваксина, която е спомогнала за инфектирането им.
08.05.2020 14:47 / Отговор
Васил Нищо не схващам в безсмисления ти коментар!
09.05.2020 08:48
Karabas Barabas Видяхме и на шведите колко им е акъла, така че да бъдат така любезни и ако може за в бъдеще да не ни поучават с наставнически тон какво да правим! Предварително благодарим!
08.05.2020 15:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати