Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Взривът в склад за боеприпаси в Чехия е бил планиран да избухне в България

Свят

Взривът в склад за боеприпаси в Чехия е бил планиран да избухне в България

Експулсирането на 18 служители на руското посолство
Снимка:

Експулсирането на 18 служители на руското посолство

Чешката полиция съобщи, че експлозията във Врбетице през 2014 г. не е трябвало да стане на чешка територия, а на българска. Това съобщава „Дойче Веле“ заедно с информация на чешките власти, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взрива.

Експлозията на боеприпаси в склад във Врбетице през октомври 2014 г., за която Чешката република подозира агенти на руските специални служби, не би трябвало да се случи на чешка територия. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Чешката република, първият вицепремиер Ян Хамачек в ефира на чешката телевизия.

Според министъра е било планирано боеприпасите да се взривят по-късно, след като бъдат транспортирани до България.

По данни на разследването, в покупката е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев, който беше отровен през 2015 г., но оцеля.

Според Хамачек полицията е установила, че руските разузнавачи Александър Мишкин и Анатолий Чепига са участвали във взривовете (те са имали руски паспорти на имената на Александър Петров и Руслан Боширов; по време на престоя им в Чехия от 11 до 16 октомври 2014 г. , те са използвали също паспорти на името на гражданина на Молдова Николай Поп и гражданина на Таджикистан Руслан Табаров). Скоро след отравянето на Юлия и Сергей Скрипал в британския Солсбъри, стана известно, че агентите са действали в интерес на Руската федерация.

Седмичникът "Респект" твърди, че Гебрев е доставял оръжие в зони на военни конфликти. Както посочват редица медии, боеприпасите, съхранявани в склада, може да са били предназначени за доставки в Украйна или Сирия. Чешкото радио съобщава, че във Врбетице „е избухнало нещо, което Гебрев вече е бил купил и е започнал да изнася“. На свой ред ръководителят на чешкото правителство Андрей Бабиш заяви, че по това време вече е било платено за боеприпасите.

Премиерът на Чешката република обеща, че членовете на правителството ще се запознаят с материалите на специалните служби на страната днес. На свой ред Ян Хамачек, едновременно изпълняващ длъжност ръководител на чешкото външно министерство, заяви, че информацията за служителите на реда ще бъде предоставена за обсъждане от външните министри на страните от ЕС.

На този фон антиправителственото движение „Милион моменти за демокрация“ проведе протестна акция близо до руското посолство в Прага.

Вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви по чешката телевизия, че на руската компания "Росатом" ще бъде забранено да участва в търга за изграждането на нов енергиен блок в атомната електроцентрала "Дуковани" през следващите дни.

По-рано чешкият премиер Бабиш заяви, че специалните служби са му предоставили недвусмислени доказателства за участието на руски военни разузнавачи в експлозията на боеприпаси в село Врбетице, при което са загинали двама души.

"Чешката република е суверенна държава и тя трябва да реагира на откриването на такива факти", подчерта премиерът в тази връзка.

След това Прага обяви експулсирането на 18 служители на руското посолство, които според местните специални служби са служители на руското разузнаване. Русия отговори, като обяви 20 чешки дипломати за персона нон грата.  


Коментари (2)

Татулова Взривът в завода за боеприпаси в Горни Лом, при който загинаха 15 души е на 1 октомври, а изборите бяха на 5 октомври 2014 г.! Впрочем този взрив е трябвало да взриви държавата предизборно, а както изглежда изпълнителите са избягали в Чехия! Това е доста по-кървав Костинброд 2, но за наш късмет неуспешен!
19.04.2021 16:46 / Отговор
ВЗРИВЪТ В БЪЛГАРИЯ..... В НАВЕЧЕРИЕТО НА ВОЙНАТА МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ.... 4 ГОДИНИ...... ХИБРИДНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ...... ВЗРИВЯВА БЪЛГАРИЯ....
...... СТАВА ЯСНО ЗАЩО......
19.04.2021 18:17

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още