Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. За втори път: Елизабет II посочи Брекзит като топ приоритет на правителството

Свят

За втори път: Елизабет II посочи Брекзит като топ приоритет на правителството

За втори път: Елизабет II посочи Брекзит като топ приоритет на правителството - Tribune.bg
Снимка:

Речта на кралицата дава старт на новата сесия на парламента

„Приоритет на моето правителство е да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари. Моите министри ще предложат законодателство, за да осигурят излизането на тази дата и да се възползват максимално от възможностите, които това предоставя“. С тези думи започна словото на кралица Елизабет II, с което се дава начало и на новия парламентарен живот в Лондон. 

Речта, която очертава приоритетите на новото правителство в мандата им, всъщност е написана от самите министри. Затова може би не е учудващо, че първите изречения повтарят речта ѝ от 14 октомври, когато предишното правителство на Борис Джонсън пое властта.

Смененa е разбира се датата – от 31 октомври 2019 на 31 януари 2020, защото в първия си мандат като премиер Джонсън трябваше да поиска поредно отлагане на Брекзит.

„След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики“, каза монархът.

В програмата на правителството, очертана в речта на кралицата, се предвижда и реформа в здравната система, миграционна служба,  „Зелената сделка“ на ЕС, инвестиции в отбраната, в инфраструктурата и др.

Цял ритуал съпътства самата реч на кралицата. Традицията повелява тя да премине разстоянието от Бъкингамския дворец до Уестминстър с каляска, което се съпътства и с шествие. Самата е кралица е облечена официално и носи корона.

Този път традицията не бе спазена.

Според официалния сайт на парламента откриването този година ще се „проведе с редуцирани церемониални елементи“. А като причина се посочва „уникалните обстоятелства около предсрочните избори и близостта до Коледа“.

Още една връзка бе видяна с Коледа – една шапка. Кадифена червена шапка с пискюл (Cap of Maintenance). Тя заедно с короната и с Държавния меч бяха носени пред кралицата при влизането ѝ в парламента. Всички те символизират авторитета на монарха.

Но както писа BBC, „да, шапката прилича на тази на Дядо Коледа“.

Самата кралица пък бе облечена в елегантен зелен костюм.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати