Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Заев: Ако ЕС не вземе решение за преговори, значи не зачита Преспанския договор

Свят

Заев: Ако ЕС не вземе решение за преговори, значи не зачита Преспанския договор

Снимка:

Северна Македония няма друга алтернатива освен ЕС и няма да отстъпи от европейския си път

Ако Европейският съюз не вземе решение за започване на преговори със Северна Македония, това на практика ще означава, че не уважава Договора от Преспа и дори ни наказва за него, заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев.

„Всички казват, че Преспанският договор е един от най-добрите примери на Западните Балкани. Ако ЕС накаже този договор с отлагане на преговорите за присъединяване, как очакват, че ще се намери решение по косовския въпрос или ще бъдат мотивирани босненските лидери да вземат решение за Босна и Херцеговина”, пита Заев, цитиран от МИА.

Той все пак изрази надежда, че лидерите на ЕС ще дадат зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония.

Подчертава, че нито една страна от Евросъюза няма забележка към Македония, а проблемът е единствено в искането на Франция за реформа на преговорния процес, който може да тече паралелно с процеса по разширяване.

Северна Македония няма друга алтернатива освен ЕС и няма да отстъпи от европейския си път, категоричен е премиерът. По-нататъшното отлагане на старта на преговорите може да предизвика падане на правителството, но на негово място ще дойде друго, което ще продължи европейския път на страната.

„Заради това сменихме името си, подписахме договори с Гърция и България и постигнахме напредък в отношенията с другите съседи. Вярвам, че ЕС ще ни мотивира да продължим да работим и да постигнем още по-големи успехи”, заяви Зоран Заев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема