Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Законопроектът за екстрадиция в Хонконг ще бъде отменен

Свят

Законопроектът за екстрадиция в Хонконг ще бъде отменен

Законопроектът за екстрадиция в Хонконг ще бъде отменен - Tribune.bg
Снимка:

Другите искания на протестиращите не са изпълнени

Законопроектът за екстрадиция ще бъде официално изтеглен. Това обяви ръководителят на администрацията в Хонконг Кари Лам. Именно законът, който позволяваше екстрадиция на задържани в Китай, доведе до масови протести в мегаполиса. Хонконг е част от Китай, но управлението на страната се определя като „една държава, две системи“. Независимата съдебна система на Хонконг е част от този начин на управление и възможността да бъде засегната доведе до невиждани протести.

Демонстрациите продължават вече три месеца и прераснаха в безредици, като има хиляди задържани, а полицията използва сила.

С течение на времето обаче исканията на протестиращи се промениха. Освен отмяна на закона, те искат и освобождаване на всички арестувани, премахване на думата „безредици“ във връзка с протестите, независима комисия да разследва полицейското насилие над демонстрантите, както въвеждането на преки общи избори за шеф на областната администрация.

След три месеца недоволство, властта прави отстъпка само за закона. И то не веднага. Оттеглянето му ще стане факт през октомври, когато отново започне работата на администрацията.

Тъй като другите искания на демонстрантите не са изпълнени, те се заканиха, че ще продължат с протестите.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати