Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Започва третият процес по импийчмънт на американски президент

Свят

Започва третият процес по импийчмънт на американски президент

Снимка:

Процесът срещу Доналд Тръмп започва по същество

За трети път в историята на САЩ президент на страната е изправен пред съдебен процес, а изслушванията започват днес. На теория процесът може да доведе до отстраняване на президента Доналд Тръмп от длъжност, а на практика това е малко вероятно да се случи.

Сенаторите ще влязат в ролята на мълчаливи съдебни заседатели, които ще спазват строги правила на поведение. Те трябва да решат дали при разговора си с украинския си колега Доналд Тръмп е оказал натиск, за да получи лични облаги, а именно да се разследва демократът и евентуален негов съперник в президентската надпревара Джо Байдън и сина му Хънтър в рамките на борбата с корупцията. Важно е да се уточни от сенаторите дали действащият президент е поставил като условие за изпращането на военна помощ на Киев, за да бъде обявено такова разследване.

Друго обстоятелство, което следва да се разгледа от съдебните заседатели, е дали Доналд Тръмп е попречил на последвалото разследване. Сенаторите ще преценяват и дали, ако обвиненията се докажат, те са достатъчна причина за отстраняване на президента от поста.

"Делото срещу президента на САЩ е просто, фактите са неоспорими, а доказателствата убедително установяват, че президентът Тръмп е злоупотребил с правомощията на поста си, за да провокира чуждестранна намеса в избори за своя собствена политическа изгода и в ущърб на американските национални интереси ", заявяват авторите на обвиненията.

Сенатът трябва бързо да отхвърли тези неадекватни обвинения за импийчмънт и да оневини президента, се казва в обобщение на становище на Доналд Тръмп преди началото на процеса му в Сената.

Обвинителите обаче настояват, че след като е бил уличен, президентът се е опитал да потули делото чрез възпрепятстване на разследването на Камарата на представителите на неговите злоупотреби. "Той трябва да бъде отстранен от поста", заявяват конгресмените.

Тръмп им опонира, като казва, че теорията на демократите от Камарата за злоупотреба със служебно положение не е наказуемо с импийчмънт нарушение. Обвинението за възпрепятстването на работата на Конгреса той отхвърля като лекомислено и опасно с аргумента, че президентът е упражнил законните си права с отказа да уважи исканията на Конгреса за информация.

Адвокатите на Доналд Тръмп призоваха Сената да го оневини незабавно. Екипът на защитата на Тръмп заяви, че президентът не е излязъл от рамките на правомощията си с искането миналата година към украинския президент. Целта на този екип ще е да се докаже, че обвиненията са очевидно лишени от основание и биха могли да бъдат отхвърлени в самото начало на процеса.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още