Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски посрещнат като герой във Вашингтон, получи обещание за още $1.85 млрд. помощ

Свят

Зеленски посрещнат като герой във Вашингтон, получи обещание за още $1.85 млрд. помощ

Историческа визита на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ. Той държа реч в Конгреса, която много анализатори сравняват със словото на британския премиер Уинстън Чърчил преди 80 години. През 1941 г., дни след нападението на Япония над Пърл Харбър и включването на САЩ във Втората световна война, Чърчил говори в Капитолия.

За Володимир Зеленски това е първо пътуване извън страната, откакто Русия нахлу преди 300 дни.

Във Вашингтон Зеленския се среща с американския държавен глава Джо Байдън и си тръгва с обещание за продължаване на военната подкрепа.

Украинецът кацна с американски военен самолет във военновъздушната база „Андрюс. Американската столица беше украсена в цветовете на украинското знаме.

Байдън посрещна облеченият в зелената си униформа Зеленски топло в Овалния кабинет, докато пред Белия дом  поддръжници на Украйна се излязоха на мирна демонстрация, за да изразят подкрепата си.

Зеленски изрази благодарност към САЩ за помощта и получи обещания за още, включително за нови системи за противоракетна отбрана.

„Ще продължим да укрепваме способностите на Украйна да се защитава, особено във въздушната отбрана“, обеща Байдън пред камината в Овалния кабинет. Той коментира, че „украинският народ продължава да вдъхновява света със своята смелост“.

По време на пресконференцията след срещата украинският президент зае твърда позиция за връщането на всички завзети от Русия територии и подчерта, че няма да бъде тласкан към споразумение, което оставя украинска територия - част от която Москва твърди, че е анексирала - в руски ръце.

„За мен като президент „справедливият мир“ е безкомпромисност по отношение на суверенитета, свободата и териториалната цялост на моята страна; възмездие за всички щети, нанесени от руската агресия“, каза той.

Вашингтон обеща да предостави модерната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ като част от военна помощ на стойност 1,85 млрд. долара.

Пред Конгреса Зеленски благодари на „всяко американско семейство“.

„За мен е особена чест да приветствам един героичен лидер в Конгреса по време на война – в момент, в който демокрацията е поставена на карта“, заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

„В това специално Рождество Христово искам да ви благодаря, на всички вас. Благодаря на всяко американско семейство, което цени топлината на своя дом и желае същата топлина на другите хора. Страната ми никога няма да се предаде, Украйна е жива и рита“, увери той.

Зеленски подари на депутатите украинско бойно знаме, подписано от войници от обсадения град Бахмут.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати