Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Зеленски: Русия изложи на риск Запорожката АЕЦ с изключването на последния ѝ реактор

Свят

Зеленски: Русия изложи на риск Запорожката АЕЦ с изключването на последния ѝ реактор

Зеленски: Русия изложи на риск Запорожката АЕЦ с изключването на последния ѝ реактор - Tribune.bg
Снимка:

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е изложила на риск Запорожката АЕЦ заради изключването на нейния последен работещ реактор. Международната агенция за атомна енергия трябва днес да докладва пред Съвета за сигурност на ООН за мисията си в централата. Не стихват взаимните обвинения между Москва и Киев за обстрел в района.

Най-голямата атомна централа в Европа беше временно спряна от украинската мрежа на 25 август за първи път в своята история. Това породи опасения в световен план, че атаките, за които се обвиняват двете страни, могат да доведат до голяма ядрена катастрофа.

И този път изключването стана, след като е било прекъснато захранването от последния електроповод, който е ударен при обстрел.

„Отново, като това е вторият път, когато заради руска провокация Запорожката централа е на една стъпка от радиационна катастрофа“, каза президентът Зеленски в традиционното си обръщение към украинците, съобщава БНР.

Запорожката АЕЦ,  с общо шест реактора, е под руски контрол от март.

Мисия начело с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси пристигна на място миналата седмица. Преди ден стана ясно, че двама експерти ще останат на място в централата.

Окупационните власти в украинския град Херсон обявиха, че отлагат планирания от тях референдум за присъединяване към Русия. Това стана, след като Зеленски съобщи за успехи в хода на контраофанзивата в Южна Украйна.

Междувременно  указ руският президент Владимир Путин подписа указ  „За утвърждаване на концепцията за хуманитарната политика на Руската федерация зад граница“. Като национален интерес се посочва защитата на традиционните руски духовни ценности, а като приоритет е посочено сътрудничеството с държави от постсъветското пространство, в това число със сепаратистките Донецка и Луганска републики в Украйна.

Според Ройтерс концепцията за „Руски свят“ се използва от консервативните идеолози националисти за обяснение за намесите в чужбина в подкрепа на етнически руснаци.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети