Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Рашков обяви, че се готви изборен туризъм и манипулиран вот

Закон и ред

Рашков обяви, че се готви изборен туризъм и манипулиран вот

Снимка:

97 сигнала за купуване на гласове са постъпили в МВР

„МВР работи по близо 100 сигнала за купуване на гласове на предстоящите избори. Готви се масов изборен туризъм и манипулиране на парламентарния вот“, каза вътрешният министър Бойко Рашков. Той заяви, че е започнала полицейска операция в цялата страна срещу изборната търговия.

Трима души са задържани от ОДМВР - Бургас за купуване на гласове. Единият от арестуваните е имал телефон, в който са открити 31 снимки на лични карти. Освен това е имало кореспонденция с лица, на които са обещани по 80 лева, ако гласуват за дадена партия.

Те са щели да получат и допълнителен бонус от 20 лева, ако вотът е на цялото семейство. В друг случай са задържани двама души, които са имали списъци на лица длъжници на лихвари.

Акцията срещу купуването на гласове ще продължи до самият изборен ден, увери Рашков. 

По думите му служителите проверяват сигнали за вътрешен туризъм на гласоподаватели. Има данни, че на един адрес от 20 квадрата се регистрират стотици живущи. По думите му МВР работи с регионалното министерство за дерегистрация на живущите и предотвратяване на мултиплицирането на тази практика и други населени места.

Рашков обяви, че има сигнал за манипулация на изборите в Германия. Там по думите му се опитват да открият фиктивна изборна секция. По думите на Рашков се готви и изборен туризъм не само от Турция, но и от Македония.

„В Кюстендил имаме много интересен случай за купуване на гласове. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна, коментира още Рашков.

Той допълни, че има данни в миналото за известен политик, който се занимава с организиране на покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на последните избори един завиден в тази насока резултат, става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос“, каза още Рашков.

От МВР обявиха още, че вече е започнала подготовката на изборния ден. Осигурени са служители, които ще съпроводят извозването на бюлетините, печатите и машините.

Рашков увери, че полицията няма да позволи да има изкривен или подменен вот. Министерството ще използва всички законови средства, за да не допусне купуването на гласове. Служители ще бъдат разположени и по места, където се очаква да има нарушения в изборния ден.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още