Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Адвокат Менков: Притеснително е разследващите полицаи да стоят в Министерски съвет

Закон и ред

Адвокат Менков: Притеснително е разследващите полицаи да стоят в Министерски съвет

Адвокат Менков: Притеснително е разследващите полицаи да стоят в Министерски съвет - Tribune.bg

„Борисов започва да излиза от шока, състоянието му беше критично. Разбрах, ме има високо кръвно по време на задържането, когато помоли полицаите да си вземе лекарствата за високо кръвно“, заяви адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков пред Нова телевизия.

Той припомни, че 2009 година дело се е водило срещу бившият премиер Сергей Станишев за изчезнали секретни документи, тогава Борисов с качеството си на премиер стана свидетел и подкрепи Станишев.

Адвокатът бе категоричен, че лидерът на ГЕРБ като държавник от световна класа и обичащ държавата си няма да съди България за случилото се, нито да съди Петков, който е станал свидетел срещу него. Това което ще се предприеме е да се обжалва арестът пред Административния съд, защото е незаконосъобразен. „Но за няколко сребърника Борисов няма да съди държавата“.  

Според Менков няма война между държавата и прокуратурата, по-скоро буря в чаша вода.

„Само и единствено прокуратурата може да повдига и поддържа обвинения, тя е непреодолим фактор. Освен нея по определени дела правомощия има европейската прокуратура, но дори и те трябва да го изпратят в  български съд. Желанието на някой да преодолее прокуратурата е невъзможно. Няма такова понятие държавата да не вярва на прокуратурата, тук се касае за някои представители на изпълнителната власт. Ако вървим по плоскостта за „превзета държава“ трябва да се състави паралелен орган, който да измести прокуратурата и да повдига обвинения на който поиска. Такава идея имаше през КПКОНПИ, но това няма как да се случи, защото противоречи на Конституцията“, заяви Менков.

Той подчерта, че дейността на европрокуратурата е регламентирана ясно от 2017 година и са изброени нейните възможности. В случая обаче, никъде не се преплитат нещата и по случая с Божков европрокуратурата не са компетентни. Менков припомни първото съобщение на МВР, че се прави акция за 120 случая със злоупотреба на евросредства, а след това беше свалено.

„Петков твърди, че е запознал Кьовеши с преписката по разследване, което не касае по никакъв начин европрокуратурата. На 18-ти сутринта ми се обадиха разследващи полицаи, казаха че подзащитните ми ще бъдат освободени и разпитани като свидетели, но се получи обаждане, каза им се на разследващите, че това няма как да стане и аз бях оставен да чакам повече от три часа в коридора. Прокуратурата нищо не е саботирала, защото към този момент тя не е била уведомена. Като попитах какво се случва слязоха и казаха, че още не са ходили към прокуратурата това беше в 15 часа след обяд, те тогава тръгваха въобще. Около 18 часа вечерта, когато вече полицаите си тръгваха и аз стоях пред ГДНП звъннах на разследващите и ми казаха, че са в прокуратурата и не са взели решение. Тогава аз тръгнах да искам освобождаване. Разследващите бяха на етажа на СГП, питах ги какво става, те ми казаха, че ще ги освобождават и ще ги разпитват като свидетели и от тях разбрах, че не са искали да бъдат привлечени като обвинени. Още по-притеснителното е, че Рашков заяви, че разследващите полицаи са горе на втория етаж на Министерски съвет“, припомни Менков думи на Бойко Рашков по време на пресконференция в деня на освобождаването на Борисов.

„Какво значи прокуратурата ни саботира, вие ще приемете ли да подписват всяко желание на изпълнителната власт?! Всичко което са правили от МВР е абсолютно незаконосъобразно, защото за тези престъпления разследването се извършва единствено и само от следователи а в МВР такива няма от 1991 година. Всеки от нас може да бъде арестуван всеки ден, въпросът е дали има правни основания, а в случая такива няма“, заяви още адвокатът. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати