Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Адвокат Росен Димитров за акцията срещу Борисов: Дали Кирил Петков сам си е задавал въпросите, на които е отговарял при разпита си в МВР срещу лидера на ГЕРБ?

Закон и ред

Адвокат Росен Димитров за акцията срещу Борисов: Дали Кирил Петков сам си е задавал въпросите, на които е отговарял при разпита си в МВР срещу лидера на ГЕРБ?

Адвокат Росен Димитров за акцията срещу Борисов: Дали Кирил Петков сам си е задавал въпросите, на които е отговарял при разпита си в МВР срещу лидера на ГЕРБ? - Tribune.bg
Снимка:

„Чувайка за съвместната операция на Европейската прокуратура с МВР, веднага ми стана ясно, че се развива поредното представление пред обществото и е в ход активно политическо мероприятие с главен герой министърът на вътрешните работи и неговият началник премиерът“, заяви пред „breaking.bg“ адвокат Росен Йорданов по повод произволния арест на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.   

По думите му човек може да стигне до извод за активно мероприятие, защото през 2019 година, делата от компетентност на Европейската прокуратура са подсъдни на Специализирания наказателен съд. Това означава, че ако действително имаше операция на Европейската прокуратура, то тя трябва да се ръководи от специализиран прокурор, а не от незнайни милиционери от Хасково, които посетили дома на определеното за задържание лице.

„Напомням, че специализираното правосъдие беше закрито в правна комисия предната вечер, по същото време – след полунощ, по което се осъществи задържането на Бойко Борисов. Освен това, ако Европейската прокуратура беше замесена, то нямаше как прокуратурата на Република България да не е уведомена, предвид казаното, че именно прокуратурата е компетентна по тези дела“, допълни адвокатът.

Той подчерта, че само секунди гледане на телевизия за събитията пред дома на Борисов му е станало ясно, че е организирано поредното зрелище за наивници.

„Пак съгласно закона престъпления, извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, каквито са задържаните лица, по дела с фактическа и правна сложност, каквото е твърдяното извършено престъпление, се разследват от следовател.

„Повтарям от следовател, а не от разследващи полицаи или полицейски инспектори. Казано иначе, съгласно българския наказателно-процесуален кодекс полицаите нямат право да извършват процесуално-следствени действия в тази хипотеза”, допълва адвокат Димитров.

По думите му, ако все пак бъдат извършени такива, то те са порочни, поради противоречието им със закона.  

„Още нещо важно: претърсване се прави, когато има достатъчно основание да се предполага, че в някое помещение или лице се намират предмети, които имат значение за делото или тези предмети са средство за извършване на престъплението, или по тях има следи от него. Тоест след като операцията на МВР е била съвместна с Европейската прокуратура, значи, че Рашков и Петков са очаквали при претърсването в дома на бившия премиер да открият чували с пари и/или злато, чийто произход е Европейският съюз. Нали така? Е кажете ми има ли нормален човек, който да държи такива количества пари в дома си, без да подозира, че може да бъде претърсен? Особено след като е ясно, че по същия случай преди три месеца е давал обяснения, тоест знаел е за отправените му обвинения“, категоричен е адвокатът.

Росен Димитров допълва, че самият факт, че са проведени действия по претърсване от полицаи, в тъмната част на деня, при условия на неотложност, за престъпление от компетентността на Европейската прокуратура, за престъпление свързано със злоупотреба на средства от ЕС, извършено от лица, заемащи висши публични длъжности, прави организираното зрелище не просто незаконосъобразно. Той го определя за „цинично, долнопробно, просташко и пълна излагация за тези, които са го организирали и извършили“.

По повод това, че първият разпита по случая е премиерът Кирил Петков, адвокатът споделя, че се е сетил за сатиричния новинарски сайт НЕновините, който показва новините по абсурден, но забавен начин. „Мисля, че трябва да се създаде подобен правен сайт с име НЕправото или АНТИправо. Точно толкова абсурдно беше всичко по коментирания случай, с тази разлика, че не беше съвсем забавно. Все пак при разпита на премиера се оказало, че разследваното престъпление е ИЗНУДАВАНЕ. Тоест не е от компетентността на Европейската прокуратура. Е, след като това е така, защо е било нужно да се извършва претърсване на помещение за престъплението изнудване, което не предполага укриване на пари?“, казва адвокатът.  

Според него да се извършва претърсване в дома на заподозрения за изнудване е нещо като по обвинение за кражба на компоти да се изследва генетичен материал (семенна течност) на извършителя!

„Но и това не е най-абсурдното! Не знам дали някой досега си е представял, че в страна от ЕС премиерът ще е основен свидетел по дело, което се развива под ръководството на министъра на вътрешните работи, който пък е подчинен на основния свидетел по делото – премиера? Та това не само трябва да влезе в сайта за правни абсурди, ами и трябва да се изучава в университетите! Още повече че единият от главните герои е доцент по наказателен процес и преподавател по право!“, изумен е Росен Димитров.

„Основният свидетел – премиерът Петков, е разпоредил на подчинения си вътрешен министър – Рашков да го разпита и да образува дело въз основа на собствения си разпит. Казано иначе решил е да се саморазпита и го е сторил. Разбира се, нямаме данни дали премиерът сам си е задавал въпросите, на които е отговарял в МВР.  В този разпит се оказало, че основният свидетел всъщност не е бил свидетел. Това е така защото не е присъствал на действията по изнудване, осъществени от задържаното лице, а е прочел за тях от публикации в Гугъл от медиите, които го обслужват. Това обаче не му попречило да разпореди разпитването си и образуване на дело въз основа на собствените му показания!“

Именно в резуртат на този разпит на Кирил Петков, който всъщност не е свидетел е образувано досъдебно производство за изнудване, съобщено като съвместна операция на Европейската прокуратура и подчиненото на несвиделя – Кирил Петков МВР, в което е извършено претърсване на помещения и задържане на лица в полунощ!

„Освен всичко, явно след като премиерът е бил единствен “свидетел“ това означава, че не са намерени други такива! Тоест няма нито един друг свидетел, нито документи, от които да се извлекат достатъчно данни за твърдяната от Петков и Рашков престъпна дейност, за законно извършване на тъй-дълго чаканите от тях арести и повдигане на обвинения. На знам за Вас, но аз не мога да кажа повече!“, казва още адвокатът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати