Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Александър Николов: В обвинението се казват глупости

Закон и ред

Александър Николов: В обвинението се казват глупости

Александър Николов: В обвинението се казват глупости - Tribune.bg
Снимка:

„Това, което се казва от обвинението - не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости“, коментира пред Нова тв мотивите на прокуратурата бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков” Александър Николов, на когото в сряда бяха повдигнати обвинения за „безстопанственост“ за нанесени вреди на държавата в размер от 88 млн. лв. за вноса на руски газ през посредници.

Прокуратурата опроверга лъжи за обвинението срещу Александър Николов

С обвинение се сдобиха и един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Тримата са с мярка за неотклонение – „подписка“.

„В началото на войната българският потребител плащаше най-евтин газ, въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт” и това беше целенасочено направено от предходни правителства. Причината да се спре газът за България и на Полша е, че тогава изтичаха договорите и на двете държави”, твърди бившият енергиен министър. По думите на Николов обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото.

Сарафов: Получавали сме руски газ, но 30% по-скъпо

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ”, попита Николов. Той  призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури.  

„В министерството на енергетиката нямаше заключена врата, опитайте се сега да си направите среща там", изтъкна бившият министър. Той напомни, че държавната енергетика като цяло е на всички българи, затова и системата трябва да е по-прозрачна, за да се живее нормално.

Следствието: Посредниците са оскъпили газа, щетата е 88 млн. лв

„Ако „МЕТ Енерджи” са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на „Булгаргаз”, възмущава се министърът на кабинета на „Промяната“. Според него е ясно защо му се повдига обвинение от прокуратурата, тъй като страната влиза в предизборна кампания. Бившият министър със звучния псевдоним „Сашо Кеша“ дори обвинява настоящето ръководство на държавната енергетика.

„Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца, всъщност се случва така, че търговци като „МЕТ” и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на „Булгаргаз”, твърди ексминистърът. Николов обяви, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати