Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Антикорупционната комисия: Панов е поканен да даде обяснения в лично качество

Закон и ред

Антикорупционната комисия: Панов е поканен да даде обяснения в лично качество

Снимка:

Не е приемливо да използва ВКС, за да се поставя извън закона

Лозан Панов е поканен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество в лично качество. Това се посочва в позицията на КПКОНПИ по казуса с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който отказва да бъде разпитан. Доводът на Панов е, че не може да бъде призоваван  в качеството си на председател на съда.

„Г-н Лозан Панов е поканен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за вземане на обяснения във връзка с ревизионен акт от Националната агенция по приходите (НАП) на базата на законовите правомощия на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности. Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адрес, съгласно разпоредбите на процесуалните закони“, посочват от антикорупционната комисия.

Обяснява се още, че законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите.

„КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности“, се посочва в позицията, като се пояснява, че председателят на ВКС е сред тях.

Освен това се посочва, че не е приемливо един магистрат да се самоидентифицира с цялата съдебна система и да използва институцията, която представлява като основание да се постави извън закона.

„Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите“, посочват от Комисията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема