Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Баневи заведоха иск срещу Гешев и заместниците му за 60 хил. лв. за нанесени морални щети

Закон и ред

Баневи заведоха иск срещу Гешев и заместниците му за 60 хил. лв. за нанесени морални щети

Баневи заведоха иск срещу Гешев и заместниците му за 60 хил. лв. за нанесени морални щети - Tribune.bg
Снимка:

Според адвоката им - квалификацията „олигарси“ е абсолютно неуместна

Николай и Евгения Баневи заведоха в Софийския градски съд иск за 60 000 лева срещу главния прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата.

Причината - претърпени от семейството морални вреди от писмото, което главният прокурор и хората му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, пише „Lex.bg”.

В писмото двамата бяха описани като обвиняеми „български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“ и  „известни олигарси“. За тях се посочваше, че „са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група”.

В жалбата си до съда сега Баневи определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им.

Адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи, пише, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК.

„В разглеждания аспект е важно да се отбележи, че Евгения и Николай Баневи никога не са заемали ръководни държавни или партийни длъжности. Поради това квалификацията им като „олигарси“, предполагаща съчетаване на икономическа и политическа власт, е абсолютно неуместна“, се казва в жалбата.

Като отделно нарушение е отбелязано, че в писмото си прокуратурата пише, че Баневи са „отговорни“ за извършени престъпления, за които са подсъдими. В иска до съда се казва, че определението „отговорни“ е използвано като синоним на „съпричастни“, „свързани“ и  „виновни“.

„По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската Прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са „ … отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група”, пише адвокат Екимджиев.

Според него този пасаж от писмото на прокуратурата е особено болезнен и фрустриращ за Баневи, защото тя може да ги обвини за всичко, тъй като разследващите не носят персонална деликтна отговорност за неправомерни обвинения. Така Баневи били демонизирани чрез изявления за недоказани обвинения.

Баневи бяха задържани преди около 3 години във Франция, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения и бе издадена европейска заповед за арест.

Двамата бяха екстрадирани и отведени в български арест, докато чакат внасянето на обвинителния акт в съда. Николай Банев беше пуснат под домашен арест 2 г. и 7 м. след задържането в Ница, а съпругата му излезе на свобода по-рано.  

 

 


Топ новини

виж още