Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Боян Магдалинчев: Изборът за главен прокурор няма да е политически

Закон и ред

Боян Магдалинчев: Изборът за главен прокурор няма да е политически

Боян Магдалинчев: Изборът за главен прокурор няма да е политически - Tribune.bg
Снимка:

Няма 100% гаранция, че Иван Гешев ще заеме поста

Председателят на Висшия съдебен съвет /ВСС/ Боян Магдалинчев смята, че най-силният момент в процедурата по избор на нов главен прокурор е изслушването. За bTV магистратът коментира, че не е запознат с подробности как точно заместник-главният прокурор Иван Гешев е бил убеден да участва в надпреварата за поста, но тя няма да е политически предопределена.

„Изборът на главен прокурор няма да бъде политическо решение. Аз не съм участвал в политически избор на някой от тримата големи", категоричен беше Магдалинчев.
Според него дори да остане единствен кандидат магистратът Иван Гешев няма 100% гаранция, че ще заеме поста главен прокурор.

"На този етап не сме стигнали до избор. Това е само номинация на прокурорската колегия на ВСС. Има още две заседания, на които може да бъдат направени номинации. Съмнявам се, че прокурорската колегия ще издигне друг кандидат. Евентуално министърът на правосъдието може да издигне нов кандидат, защото той си остави леко отворена вратата за това“, прогнозира председателят на ВСС. Относно качествата на Иван Гешев за поста Боян Магдалинчев посочи, че бъдещият главен прокурор ще има много тежки задачи.

"Мога да кажа, че в последните години той има силно присъствие благодарение на своята работа. Знам, че засега има само една осъдителна присъда на първа инстанция по акциите, които той проведе - на Десислава Иванчева, но има огромна разлика между съдебното производство и досъдебното производство. Той трябва да знае, че задачите на главния прокурор са много тежки, много задачи се стоварват върху него. Той трябва да е наясно с това“, предупреди магистратът от ВСС. За Магдалинчев няма 100% гаранции, че Иван Гешев ще стане главен прокурор, дори и да остане единствен кандидат. Председателят на ВСС припомни, че за да бъде избран, Гешев трябва да събере в своя подкрепа 17 гласа, при това кандидатът за главен прокурор трябва да получи и 6 гласа от съдийската колегия.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати