Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Домашен арест за обвинения за пране на пари, отпуснати за строежа на „Хемус“

Закон и ред

Домашен арест за обвинения за пране на пари, отпуснати за строежа на „Хемус“

Домашен арест за обвинения за пране на пари, отпуснати за строежа на Хемус - Tribune.bg
Снимка:

Според съдия Чочкова става дума и за данъчни измами, а Колев е само част от схемата, но не основното лице

Обвиненият за пране на пари Борислав Колев остава под домашен арест. Това реши Софийският градски съд днес. Той е обвинен заради 53-те милиона лв., теглени от подставени лица, които са били предназначени за строителството на лот 5 на АМ „Хемус“.

Вчера Съдийската комисия на БФС спря правата на Колев (международен съдия по футзал) и на брат му Иво Колев (международен асистент съдия) до приключване на процесуално-следствените действия.

Според прокуратурата 42-годишният Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като „набирал и мотивирал“ различни хора да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за строителството на ЛОТ-5 от магистралата. Мъжът придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили пари и му ги давали. По този начин той е получил сума в размер на 53 060 861.00 лева, съобщиха от прокуратурата.

„Това е добре обмислена схема, част от която е Борислав Колев“, каза съдия Вера Чочкова, цитирана от „24 часа“. Според нея става дума и за данъчни измами, а Колев е само част от схемата, но не основното лице. Разпитани са над 40 свидетели. Според прокуратурата те са част от доказателствата срещу Колев. Ще има още действия по разследването.

На заседанието днес прокуратурата поиска постоянен арест за Колев. Неговият адвокат Христо Ботев призова съдът да не налага никаква мярка за неотклонение или поне да не бъде задържане под стража.

Той твърди, че доказателства за това деяние няма.

„Не виждам какво престъпление е извършено“, каза адвокат Ботев и посочи, че по делото има единствено разпити на едни хора, които твърдят, че отишли в банката, взели пари и ги предали на Колев.

Христо Ботев застъпи тезата, че Колев няма да се укрие, защото между първото му задържане на 3 ноември и второто от 6 декември е пътувал няколко пъти в чужбина и винаги се е връщал.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Софийски апелативен съд.

Колев живее в нова къща в село Бистрица, но не е адресно регистриран там. Мъжът има 3 деца. Той се представи като организатор на строителни дейности.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети