Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Две години условно за Румен Овчаров и на втора инстанция

Закон и ред

Две години условно за Румен Овчаров и на втора инстанция

Две години условно за Румен Овчаров и на втора инстанция - Tribune.bg
Снимка:

Апелативният специализиран съд потвърди присъдата от 2 години условно за бившия икономически министър на БСП Румен Овчаров заради мини „Бобов дол“. Според магистратите той е ощетил мините с 2 милиона лева, а не с близо 24 милиона.

Припомняме, че август 2020 година Специализираният наказателен съд определи Овчаров да плати над 16.5 млн. лева, колкото бяха изчислени щетите за държавата. Бившият министър в правителството на „Тройната коалиция“ е признат за виновен за това, че като принципал на „Мини Бобов дол“ не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“. Овчаров бе осъден също да не заема държавна и обществена длъжност за 3 години.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата внесе нов обвинителен акт срещу Овчаров през април миналата година, след като преди това делото беше прекратено и върнато за доразследване. Според държавното обвинение, чрез сключения договор за наем, на „Ораново“ са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища.

Присъдата не беше окончателна, като Овчаров и Стефанов можеха да обжалват пред Апелативния специализиран съд, който днес е препотвърди решението на долната инстанция.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети