Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Дядото на починалото 9-годишно дете от Кардам отива на съд

Закон и ред

Дядото на починалото 9-годишно дете от Кардам отива на съд

Дядото на починалото 9-годишно дете от Кардам отива на съд - Tribune.bg
Снимка:

Окръжна прокуратура - Добрич е внесла в съда обвинителния акт срещу 61-годишният Живко Иванов. Той е дядо на 9-годишния Стефчо от Кардам, който в края на 2019 г. почина от отрова за мишки. Мъжът ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост и за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда.

Мъжът живеел в къща в селото със съпругата си, дъщеря си и шестте ѝ деца. По неустановени по делото начин и време съпругът на дъщеря му, който понастоящем не живеел при тях, в по-ранен момент успял да се сдобие с една метална бутилка, съдържаща таблетки с биоцид, който бил лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда. При контакт с вода този препарат отделя газ, който е силно токсичен при вдишване и поглъщане.

На 26.10.2019 г. до обяд Живко и дъщеря му сглобявали кушетка, която трябвало да замени старо канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Мъжът решил да постави във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от зет му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и сложил по една таблетка от препарата във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не споменал на никого. След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в разтвора, активното вещество, от което се състояла таблетката, започнало да отделя отровен газ.

През деня 9-годишното дете било навън, вечерта то и сестра му легнали да спят на новата кушетка. Момчето било към стената, по-близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна. През нощта двете деца започнали да повръщат, да ги болят стомасите и гърдите. На сутринта семейството се обадило на 112. След около 20 минути пристигнал екип на Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Генерал Тошево. С оглед симптомите и оплакванията на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено в резултат на консумация на некачествена храна, и че това тяхно състояние не налага приемането им в болница.

По-късно, тъй като състоянието на двете деца се влошавало, дядото пак звънял на 112. В дома им пристигнал дежурният фелдшер, който след като прегледал момчето и разговарял с детето и дядо му, решил, че симптомите отговарят на стомашна колика. Поставил инжекция и препоръчал децата да отидат на преглед при личния си лекар.

Тъй като състоянието на децата продължавало да не е добро, майка им изпратила баща си из селото да намери превоз за децата до болницата в гр. Добрич. Той не намерил и около 22,45 часа се върнал. Малко след това настъпила смъртта на момчето.

Отново се обадили на тел. 112 и съобщили, че едното от децата, за състоянието на които са сигнализирали преди това, е починало. Не след дълго отново пристигнал екип на спешна помощ, който констатирал смъртта на момчето и отвел другото дете в болница.

За поставените в дупките таблетки с препарат дядото. не споменал на никого, включително и на екипите на спешна помощ.

От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се установило, че причина за смъртта на момчето е отравяне с фосфоорганични съединения в несъвместима с живота концентрация.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати