Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 9-годишното дете от Кардам се натровило от изпарения на фосфин

Закон и ред

9-годишното дете от Кардам се натровило от изпарения на фосфин

9-годишното дете от Кардам се натровило от изпарения на фосфин - Tribune.bg
Снимка:

Настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност, сочи експертизата на съдебния лекар

9-годишното дете от Кардам е починало от отравяне с фосвин. Това съобщи на пресконференция днес районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, цитирана от БГНЕС.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември 2019 г. Следствието се води по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.

„От експертизата на Военно медицинска академия - София, става ясно, че в представените за изследване вътрешни органи и проби от кръв, е установено наличие на фосфин. Поради липса на това вещество в стомашното съдържание, експертите са достигнали до извода, че то е постъпило по инхалаторен път”, поясни тя. Заключението на съдебния лекар също посочва отравяне с фосфин, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност.

„Според вещите лица всички симптоми на натровените деца, в това число и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Те са предимно гадене, повръщане, коремна болка, диария, главоболие, забавяне на сърдечния ритъм. Установената концентрация на фосфин в представените за изследване биологични тъкани значително надвишава публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва в първите 12 до 24 часа”, каза прокурор Чанева.

Експертизата на Военно медицинска академия – София сочи, че на анализ са подложени намерените при огледа в дома на починалото дете, непосредствено до леглото му, две топчета с неправилна овална форма в син цвят. Общото им тегло е било около 1,6 грама, а химическият анализ е доказал, че основното вещество, съдържащо се в тях, е съединението алуминиев фосфит, при който активно действащ компонент е отровният газ фосфин.

Предстои изготвяне на експертизи, които да установят дали симптомите на другите две деца, които бяха хоспитализрание в болницата в Варна, са били причинени от този газ.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема