Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ефективна присъда за Веселин Марешки за изнудване през 2014

Закон и ред

Ефективна присъда за Веселин Марешки за изнудване през 2014

Снимка:

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжен съд - Варна спрямо двама подсъдими за изнудване. Съдът определи на Веселин Марешки наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хиляди лева.

Красимира Колева трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 хиляди лева, съобщиха от съда.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество.

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира К.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин М. счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.

Съдебният акт подлежи на касационна проверка.  


Коментари (12)

Бай Кор Еееееййй, герберастчета, нещо мълчите оглушително! Аре, ве, изпълзете и започвайте да защитавате коалиционния партер. Споко, на следващата инстанция ще го оправдаят, даже обещетение ще му платим. Аре, ве, герберунгели, скачайте на барикадата!
14.09.2020 17:59 / Отговор
ДО БАЙ КОРНЕЛА НИНОВ АРЕ ВЕ РУСКО МЕКЕРЕ,
ВЗЕХТЕ ЛИ ВАРНА!
ЛОЗАНЧО ПАНОВ ЧАКА!
14.09.2020 18:39
Анастас 80% ДЕБИЛИ

Затова съществуват "партии" като БСП АТАКА, България без цензура, Има такъв народ, Изправи се БГ, Да България и Русофили.
Никакво единение с тази проста паплач.

Изгладени и полирани мозъци със::
списъци, СРС-та, флашки, подслушвания и напоследък фото-шоп колажи и клипчета с кюлчета ...

Простата Русофилистична измет просто трябва да слезе
2 метра под земята - там е мястото им !!!
14.09.2020 21:22
Емо Айде бекапедесеберастчетата да излизат на "'мирен"' протест с спреьове, железни тръби, павета, ножове, шишета с бензин с цел палежи в защита на тия дето обираха ългария само 20г и станаха много отдавна милиардери!Айде бе на ""протест"" с ножовете...........
14.09.2020 18:14 / Отговор
И сега Дон Боресоне какво ще прави без този велик председател на парламента? Кой ще подкрепи за ВНС? Значи ГМР остава премиер, като няма 160 подписа. Язък за концесията- четири години ефективно не е малко за аптекарско- петролния бос.
14.09.2020 18:29 / Отговор
Тартаковер Събраха кураж след като се разбра от протестите и огромната им подкрепа в обществото, че мутрите са нежелани. При това не само в България. "Шпигел" също събра кураж да оповести една международна политическа мерзост на Борисов и Цацаров, предали на турските власти политически беглец ! Не че не го знаеха и едва сега го установиха-не. Просто Борисов вече им става неизгоден, не го желаят, изпълни политическата поръчка, сега търсят как да се отърват от бремето му.
Само това да се отчете от бунтовете, пак е достатъчно. А като бонус пенсионерите си взеха по 50 лева към пенсиите, добавки получиха лекари, учители, за нощен труд... Все пари, които народа щеше да гледа през криви макарони, защото трябваше да се пълнят политически чекмеджета.
14.09.2020 18:32 / Отговор
СПОКО РУСОФИЛИ! НЯМА КАК ПУТИН ДА ВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ ОТ САЩ.
ШПИГЕЛ, БАРСЕЛОНА, ПАЧКИ В ЧЕКМЕДЖЕТА-ЧЕКИСТИТЕ НА ПУТИН ИЗНЕМОГВАТ!
РУСКАТА ИМПЕРИЯ СЕ РАЗПАДА-МЪРЗЕЛИВИ СА, НЕ РАБОТЯТ, САМО ВОЙНИ И РЕКЕТ.
14.09.2020 18:49
Другарю Тартаковер, при тази "огромна" подкрепа на протеста, знаете ли колко човека са в момента на площада?! Вие кажете и аз ще приема вашата цифра! Само да не се олеете като червената подгласничка на патрона ви Радев, че са 60 000...
14.09.2020 20:39
Тартаковер Ако обсъждам или критикувам чужд коментар, първото и едно от най-важните условия е да съм го прочел внимателно. Така ще открия къде е уязвим и ако съм добронамерен, ще му посоча грешките. Ако не, ще се опитам да го ухапя и уязвя. Всичко зависи от личностната ми система.
Аз (струва ми се) не написах за огромно множество от хора, а за огромна подкрепа в обществото. Социолозите пишат за 62 % подкрепящи в България. Но ги има във Виена, Кьолн, Чикаго, Манхайм, в Испания, Австралия... Разбира се винаги има и хора, които от детството си са придобили нихилистичния стил да отричат всичко, да се стремят с всички сили да доказват недоказуемото. Те са жалки, редно е да ги избягваме. Вие от тях ли сте?
14.09.2020 21:17
Просто невероятно - как толкова време тук да не забележим, че Тартаковер бил добронамерен коментатор?! А тия протести в чужбина, за които пише явно са онези, за които Канна Рачева не знаеше, но си ги измисли...
14.09.2020 21:44
Анастас #
ГЕРБ - СДС !!!

Всичко си нарежда Логично когато
се използват истинските определения:

Божков TV - Made for Bojk'oFF
Мая Мазолова - Made for Bojk'oFF
Мазолова ги Убива - Made for Bojk'oFF
Трио Чичковци - Made for Bojk'oFF
Боец - Made for Bojk'oFF
Хулиганско Агитки - Made for Bojk'oFF
МУТРАТА Румен Радев - Made for Bojk'oFF
Възраждане Русофили - Made for Bojk'oFF
ПроКОНПИеff - Made for Олигархия
ДеБъйците - Made for ДПС
ДСБ - Нагъзени Бай Гъзове
АБВ - Made for RUSSIA

- Нещо да съм изпуснал ...!!???!!

(синтезиращо)
14.09.2020 21:21 / Отговор
Жанодар По-страшен от спина, по-опасен от рака, сега-засега си остава Мунчо Фатмака!
Импийчмънт на российският пекинез Хвърчилков!
14.09.2020 21:47

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още