Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Искането за съдебна реформа е клише, което се развява от политическите партии (ВИДЕО)

Закон и ред

Гешев: Искането за съдебна реформа е клише, което се развява от политическите партии (ВИДЕО)

Притеснително е, че Прокуратурата е атакувана и от Русия, и от партии с евроатлантически ценности, заяви главният прокурор

„Разтревожен съм, защото пред всички нас стои настъпващ провал в борбата с престъпността. Няма да е пресилено да се нарече национална катастрофа в областта на сигурността на страната. Искането за съдебна реформа е клише, което се развява от политическите партии. За тях не е важно социалните и икономическите проблеми, а най-важно е да направят нещо, което и те не знаят какво е, защото не са юристи”, каза във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев. Посочи, че все още няма отговор на разпратените писма до новите 240 народни представители, но с тях призовава за спешни законодателни промени, тоест чрез законодателна и правна реформа да се решат реалните проблеми.

„Това, което призовавам с писмата си до избраните за народни представители, е най-после да има диалог между институциите, да се решат спешни законодателни проблеми чрез правна реформа.

Прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация. От друга страна - от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности. Почва да става притеснително, надявам се съвпадението да е случайно”, обясни Гешев. Той заяви, че оставката му няма да реши проблемите в съдебната система и добави: „Защото повдигнахме обвинения и започнахме наказателни преследвания срещу недосегаеми хора, олигарси, защото бяха обвинени лица за шпионаж в полза на руската федерация, защото решихме проблема с телефонните измами. Прокуратурата не е безгрешна, но прави неща, които не са правени. Това е единствената възможна причина”.

Гешев увери, че ще направи възможното да реши проблемите на българските граждани в рамките на правомощията на прокуратурата. „Те трябва да са спокойни, че независимо, че се намираме по средата на конституционна криза, прокуратурата ще работи за тях”.

„Ще катастрофират много неща, има и международен елемент. За България е реформа да унищожиш нещо. Ще видите бума на престъпност. От 2 години сме внесли предложения за изменение на Наказателния кодекс да се отнемат в полза на държавата моторно превозни средства, които са собственост и са управлявани от водачи, употребили алкохол и наркотици. Трябваше ли да стигнем до тези ежедневни катастрофи, за да може някой да ни чуе? Неправителствените организации, гражданското общество, издигат и прокламират много идеи за изменение в Закона за движение по пътищата”, подчерта главният прокурор. Той коментира и руските атаки срещу него: „За мен започна да става притеснителен фактът как прокуратурата е подложена на атака от една страна от граждани на Руската федерация, от друга страна от две години от едни партии, които изповядват евроатлантически ценности. Надявам се съвпадението да е случайно”, обясни той. 

Гешев предполага, че хакерската атака е ответна реакция на действията на българската прокуратурата след изгонването на руски дипломати от страната и задържаните висши държавни служители, за които се предполага, че са извършвали шпионаж в полза на Руската федерация.

 


 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати