Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Между институциите се води война, която прераства в лична вендета и репресии срещу роднини на магистрати (ВИДЕО)

Закон и ред

Гешев: Между институциите се води война, която прераства в лична вендета и репресии срещу роднини на магистрати (ВИДЕО)

Снимка:

Той отново отхвърли възможността да подаде оставка

„Притеснени сме, че между институциите се води война, но не по вина на прокуратурата, която прераства в лична вендета, дори репресии срещу роднини на магистрати“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на конференцията, посветена на специализираното правосъдие.

Той обаче не  уточни кои роднини на магистрати са заплашвани. „Различни служби ходят по павильоните и събират такса от хората, а това пък той го е знаел от свои познати, които били обикновени хора. „Възвръщат се неща, които сме забравили“, подчерта още Гешев.

Той отново отхвърли възможността да подаде оставка, какъвто призив имаше днес от Христо Иванов.

„Задавам си въпроса защо да си подам оставката. Защото може би по уведомление на прокуратурата бяха замразени 3 млрд и половина лева, което е повече от милиард и половина евро.“

Според него страната ни трябва да извърви дълъг път, за да стане европейска държава ,тъй като у нас, когато прокуратурата работи, се иска оставката на главния прокурор.

„Може би, защото беше внесен обвинителен акт за шпионска група, която някои нарекоха квартална, но единият е ръководител на класифицирана информация в НС, а другите двама са действащи разузнавачи. Може би защото бяха внесени в обвинение срещу хора, които българските граждани смятаха за недосегаеми“.

Както на конференцията, така и извън нея той съобщи, че ще отправи питане до Конституционния съд да каже какви са правомощията на българския главен прокурор. Не се притесняваме отказите да бъдат контролирани от българския съд, но това ще засяга конституционна промяна. ВКС има становище, че това е противоконституционно и ще блокира работата на съдилищата. Това, че българските политици искат оставката ни означава, че българската прокуратура работи добре, допълни той.

„Когато преценя, че не съм полезен на прокуратурата, и че всичко това, тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно. Вече нещата стигнаха дотолкова ниско ниво, това означава само едно - аз като прокурор съм си вършил работата и не могат да намерят нищо“, коментира обвинител номер едно.  


Топ новини

виж още

Актуална тема